Закарпатка у США: американець має мати в гаманці водійське посвідчення, платіжну картку та… презерватив

Ужгородку Катю здивувала американська стоматологія. За її словами, вона там у десятки разів дорожча, ніж в кращій клініці Києва, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Я вчилася у столиці, тому можу порівняти ціни, – наголошує вона. – Наші емігранти лікують зуби переважно в Україні. Летять сюди раз на кілька років. Там діє страхова медицина і внески покривають певні лікарські послуги. Але стоматології це не стосується. Тож ціни дійсно захмарні і вимірюються тисячами доларів».

Ужгородку здивували і бостонські хлопці та їхні  гаманці.

«Випадковий інтим для США – норма. На близькість часто дівчата йдуть одразу на першому побаченні. Щоправда, контрацепцією користуватися вміють ще змалечку. Цього вчать дітей як у родинах, так і в школі. Є навіть спеціальні уроки. Проте якось на побаченні мене здивувало інше. По-перше, наголошу, що в кафе кожен платить сам за себе. Для дівчини принизливо, коли за неї розраховується хлопець. Але якось побачивши гаманець у свого бойфренда , я поцікавилася, що в ньому. Звикнувши до нашої безготівкової системи, мені здавалося, що там гроші. Але виявилося, що саме доларів у ньому не було. «Справжній американець має мати в гаманці водійське посвідчення, платіжну картку та… презерватив»,- відповів мені мій знайомий.

Посвідчення водія замінює у США паспорт. Власне паспортами там не користується в побуті ніхто. Замість документів усі подають посвідчення. А «права» в Америці мають усі, навіть учні шкіл – із 16 років».

Загалом Катерина Огієнко розповіла ще багато цікавого про місяць, проведений у Бостоні, але дівчина зовсім не шкодує, що повернулася в Ужгород. Запевняє, що хто хоче реалізуватися, може це зробити і вдома.

«Можливості у всіх нас практично  одинакові, незважаючи на те, де ми живемо. Головне – не боятися труднощів і працювати», –  каже на прощання Катя, у якої тепер є неабиякий досвіт і багато творчих планів у рідному місті • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост