Новий аеропорт у Мукачеві обіцяють побудувати за три роки

Про це повідомляється на сайті Закарпатської ОДА.

огодні, 27 квітня, голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, представники Державного агентства інфраструктурних проектів та Мукачівської територіальної громади підписали чотиристоронній Меморандум про співпрацю щодо проектування та будівництва нового аеропорту в Закарпатській області.

Напередодні керівництво області провело робочу зустріч в облдержадміністрації з головою Державного агентства інфраструктурних проектів Кирилом Хом’яковим та т.в.о. директора Державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проєктів» Олегом Тарасюком, де було обговорено питання майбутнього державного інвестиційного проєкту у Закарпатській області. Тоді ж підписали Меморандум про співпрацю між чотирма сторонами-учасниками цієї зустрічі та погодили текст Меморандуму, до якого долучається Мукачівська територіальна громада.

За ініціативи Президента України Уряд підтримав включення проекту будівництва нового міжнародного аеропорту на Закарпатті до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року.

Водночас у 2021 році з Державного бюджету вже виділили 30 мільйонів гривень на виготовлення проектної документації. Очікується також субвенція із Держбюджету на 4 млрд грн. Саме така сума за попередніми підрахунками потрібна на будівництво злітно-посадкової смуги (3 млрд. грн.) та інфраструктури (1 млрд грн.).

Конфігурація перспективного летовища у Закарпатті буде подібною до летовища у місті Тіваті (Чорногор’я). Враховуючи географічне розташування, майбутній аеропорт буде мати оптимальну локацію, яка дозволить безперешкодно забезпечувати Закарпаття повітряно-транспортні послуги. Орієнтовний термін будівництва складає близько 3 років.

У ході роботи представник Державного агентства інфраструктурних проектів зазначив, що на обласну державну адміністрацію буде покладено ключові елементи виконання проєкту, а також координація реалізації заходів по проектуванню та будівництву аеропорту на території області.

Під час зустрічі колеги з Державного агентства інфраструктурних проєктів представили концепт майбутнього аеропорту та визначили ключові аспекти проектування.

Сторони окреслили основні напрямки роботи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для реалізації проекту у найкоротші терміни.

За результатами роботи групи було підписано документи та прийнято рішення наступного дня підписати чотиристоронній Меморандум про співпрацю між ОДА, облрадою, представниками Державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проєктів» та Мукачівською територіальною громадою, на території якої планується будівництво аеропорту.

У подальшому 27 квітня 2021 року в Мукачівській ТГ було підписано Меморандум про співпрацю щодо проєктування та будівництва нового аеропорту в Закарпатській області. Згідно з документом сторони, засвідчили, що у взаємовідносинах між собою вони діють на засадах паритетності та рівноправності, а підписання даного Меморандуму направлено на консолідацію зусиль сторін щодо проектування та будівництва нового аеропорту у Закарпатському рег