Колоритне явище: чому травень – ідеальний час для подорожі на Закарпаття

Через холоди сакури цього року зацвітають пізніше

Вже кілька днів, як в Ужгороді на Закарпатті почали розпускатися бутони японської вишні – сакури. Цього року цвітіння “запізнюється” на два тижні, завдяки чому у туристів з’явилися шанси застати барвисте видовище під час подорожей на травневі свята, пише РБК Україна.

Дерево сакури цвіте рожевими махровими квітами – це одне з найбільш видовищних природних явищ навесні на міських вулицях Чернівців, Ужгорода та Мукачева. Багато сакур також росте у Виноградові, Іршаві та Хусті.

З періодом цвітіння сакури, яке вважається “візитною карткою” цих міст, спеціально намагаються поєднати побільше турів в Західну Україну, щоб туристи встигли застати це барвисте явище. В цей час організовують сакура-фест – різноманітні заходи, присвячені цвітінню рідкісного дерева.

Цвітіння “переноситься” на травневі свята

Цього року погодні умови склалися не так, як зазвичай: метеорологічна весна прийшла пізніше. Тому сакури або японські вишні – родзинка Закарпаття – зацвіли пізніше.

Але початок травня – саме той час, коли їхнім цвітінням можна насолодитися повною мірою, каже РБК-Україна гід ЗакарпаттямІгор Гуледза. У попередні роки тури “на сакури” до Ужгорода та Мукачева планували на кілька тижнів раніше. Однак у 2021-му склалося інакше, каже він.

“Зазвичай цвітіння сакури починається в другій половині квітня і триває до двох тижнів. Але цього року перші два тижні травня – найкращий час, щоб застати цвітіння японських вишень. В Ужгороді їх можна знайти на вулицях Митній, Гойди, Ракоці, Довженка, Бращайків, Крилова та інших”, – коментує гід.

За його словами, багато сакур також росте в Мукачеві.

“Тут їх можна знайти на вулицях Маргітіча, Берегівський, Філатова, Сеченова і в парку Центральному. В останньому росте більшість пишних дерев міста. Детальніше про мукачівські дерева написав у своєму блозі”, – пояснює фахівець.

Як в Україні з’явилися сакури

Японські вишні ростуть на Закарпатті так давно, що про їх появу вже складають легенди. Наприклад, згідно з однією з них, сакури в Ужгород потрапили завдяки візиту японських послів, які їхали на зустріч в австрійським імператором Францем Йосипом I. Нібито їм довелося переночувати в Мукачево, І сакури, які вони везли в подарунок правителю, вкрали. Саджанці продали місцевим жителям, думаючи, що дерева – плодові. Врожаю сакур ужгородці чекають досі.

За іншою версією, дерева з’явилися в місті в 1920-х роках, коли Ужгород входив до складу Чехословаччини. Головним містом тодішньої Підкарпатської Русі стало саме це місто. Коли там почалося будівництво урядового кварталу, то було вирішено привезти з Відня сакури й посадити їх на новому місці.

Вважається, що деревам підійшов і м’який клімат краю, і склад ґрунту, а також, що дерева допомогли зміцнити болотисті землі в Ужгороді. Можливо, це і є однією з причин, чому так багато японських вишень, які не приносять плодів, можна побачити й поруч з приватними будинками в Ужгороді та Мукачеві.

“Декоративну японську вишню завезли в Ужгород з Відня, і зараз вона росте по всьому місту. Пік цвітіння, коли гілки сакур покриваються пишними шапками рожевих квітів – надзвичайно хвилююче видовище”, – зазначає турагент Оксана Ольховська.

ЗакарпатПост