“Очевидно, що це провокація ззовні”, — політолог Дмитро Тужанський про погрози угорцям Закарпаття

На Закарпатті невідомі розклеювали листівки з погрозами українцям угорського походження. Експерт українсько-угорських відносин Дмитро Тужанський прокоментував Суспільному чергові погрози етнічним угорцям на Закарпатті.

Дмитро Тужанський дізнався про провокацію від своїх знайомих, які проживають у Берегові. “Листівку з погрозами приклеїли на паркан родичам мого знайомого. Вони не є угорцями. Це вкотре доводить, що цю провокацію організували не місцеві, бо в місті всі один одного знають. Там всі точно знають, де мешкають угорці”, — розповів експерт.

Листівки були розклеєні щонайменше на трьох вулицях Берегова. Дмитро Тужанський каже, що зміг переглянути записи камер відеоспостереження: “На відео були помітні двоє чоловіків, які ходили по вулицях Берегова і розклеювали ці листівки на паркан. Там було помітно також автомобіль. Це міг бути свідок, або, можливо, вони на цьому автомобілі приїхали”.

Експерт вважає, що це провокація ззовні, вона не є наслідком якогось міжетнічного протистояння в Берегові чи в Україні загалом.

За словами Дмитра Тужанського, причетні можуть бути і російські спецслужби, їхні найманці або якісь місцеві гравці. “Проблема в тому, що в сучасних українсько-угорських відносинах, які дуже зосереджені на Закарпатті, на жаль, велика кількість гравців, політичних суб’єктів, зацікавлені в конфронтації. І наслідком цього стали численні бюджетні провокації за останні кілька місяців. Тобто угорцям розсилалися листи з погрозами з аналогічними фразами”, — пояснює політолог.

Експерт зазначив, що угорці почали реагувати не ці погрози інакше, тобто вже всі розуміють, що це штучні нагнітання і треба до них спокійніше ставитися.

“Мені здається, що зараз буде вирішальний момент, тому що таких провокацій за останні 5-10 років було дуже багато, і там справді є чіткий російський слід. Це доведено, наприклад, польським судом, який засудив трьох польських праворадикалів, які діяли в інтересах російських замовників, про що вказано в рішенні суду. Але не тільки російський слід прослідковується в цих провокаціях”, — зазначив Дмитро Тужанський.

Він вважає, що коли буде реальний вирок, цих провокацій стане менше: “Зараз в українсько-угорських відносинах є проблеми. Коли проблеми зникнуть, я думаю провокацій буде менше або їх взагалі не буде, бо буде більше довіри. Українці й угорці будуть співпрацювати”.

ЗакарпатПост