Чоловік став першим в історії людства комп’ютером

Науковець мріє стати першим у світі кіборгом, намагаючись боротися із хворобою, що позбавляє рухливості його м’язи, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

62-річний Пітер Скотт-Морган хоче покращити самопочуття за допомогою високотехнологічного екзоскелета та комп’ютера, що читає розум. Діагноз на захворювання моторних нейронів йому поставили у 2017 році ( від такого ж страждав Стівен Хокінг).  Пітер відмовився змиритися з долею і взявся за пошуки виходу з ситуації.

Експерт з робототехніки він проводить у США, де й живе. У нього є вже деякі напрацювання, він може обходитись без с сторонньої допомоги, щоб їсти та дістатись до ванни.

Врешті-решт він сподівається гуляти за допомогою екзоскелету і використовувати анімований аватар, щоб говорити та користуватися мімікою на екрані комп’ютера.

«Подумайте про це як про науковий експеримент, – каже він. – Це кіборзька територія, і я маю намір бути морською свинкою, щоб побачити, як далеко ми можемо перетворити наукову фантастику в реальність».

Про Пітера уже  два роки знімають документальний фільм, у якому показано його долю.

«Я робив те, що робив усе своє життя. Але раптом виліз із корита, почав обрушувати ногу і зрозумів, що не відчуваю її, – розповідає він. – Після серії тестів у мене діагностували захворювання моторних нейронів».

Допомагав весь час Пітеру його партнер Френсіс, із яким він познайомився ще коли мав 21 рік.

«Це був шок… Я пролив багато сліз, – розповів чоловік. – Стан Пітера весь час погіршувався. Було дуже страшно, я хвилювався!»

У той же час сам Пітер залишався надзвичайно позитивним у всьому. Він здобув науковий ступінь доктора робототехніки, щоб бути собі лікарем.

Він заявив, що хоче стати найдосконалішим кібернетичним організмом людини, створеним за 13,8 мільярдів років.

Чоловік щиро сподівається, що його дослідження може врятувати інших людей, які страждають захворюванням моторних нейронів, допоможе їм не бути «замкненими», адже хвороба залишає страждаючих із повноцінним розумом, бранцями у тілі, яке не може рухатися.

«Ми можемо бути набагато сильнішими, ніж колись думали. Ми можемо боротися зі своїми страхами і тоді прогрес прискориться», – наголошує Пітер.

«Найголовніше – це зосередитись на тому, що ти можеш робити, а не на тому, що не можеш», – каже Пітер.

Незабаром Пітер буде повністю координувати свої дії через комп’ютер, у той час як за прогнозами лікарів він мав бути вже мертвим. «Хвороба скувала мене, заблокувала, поставила на коліна. Але я не помираю, я просто перетворююсь!» – каже він • Більше цікавих життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост