Чому не варто виставляти фото дітей у соцмережах

Про це розповідає психолог Віра Романова.

Кожна мати хоче похвалитися своєю дитиною. Це природно. Жінкам подобається, коли їхніх синів та доньок хвалять. Однак дитина – не наша приватна власність! За конвенцією ООН із 4 років вона має особисте право голосу, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Таким чином, до 3-річного віку дитини те, що батьки роблять з фотографіями своїх у соцмережах, можна з юридичної точки зору вважати справою батьків. Але вже з 4-річною дитиною потрібно домовлятися про публікацію фотографій і пояснювати їй, для чого це.

Передусім батьки мають думати не про лайки та коментарі, а про безпеку власного малятка.   Розміщення фотографій дитини в Інтернеті може зробити її мішенню для зловмисників і наразити її на небезпеку. Крім того, варто пам’ятати, що фото, розміщені у соціальних мережах можуть потрапити на очі знайомих, друзів чи однокласників дитини, людей, які мають для неї важливе значення і вони можуть зреагувати на фото не так, як мама чи її подруги. Фото з голими пісюнчиками навіть найбільш крихітних не варто виносити на загальні оглядини! Мати про це фото з роками може забути, а інші діти можуть їх легко нарити у її профілі. Тож потім дитина може опинитись у епіцентрі насмішок. Про дівчат тут взагалі говорити зайве. Педофіли усе січуть і багато хто з них навіть створює власну базу даних потенційних жертв! І ще. Варто пам’ятати про неетичність деяких фото. Вони в майбутньому можуть зіпсувати кар’єру дитині, коли вона підросте. Скажімо років через 20 нині малюк, а завтра перспективний хлопчина може захотіти стати депутатом чи президентом і якась фотографія замазури в калюжі з архіву матусі може зіграти із ним злий жарт. Тому завжди варто пам’ятати про загрози Інтернету, а він зовсім не такий невинний, як декому здається. Більше того, він є дуже небезпечним місцем, яке допомагає поширюватися різним злочинам: наркоманії, порнографії, нерідко навіть спонукає до вбивств.  Нерозумний обмін особистими даними може спричинити дуже серйозні наслідки. Тому краще не сидіть годинами з телефоном у руках, а виходьте на вулиці, більше спілкуйтеся з людьми, показуйте знайомим реального сина чи доньку під час прогулянок на свіжому повітрі. Це буде корисніше і для здоров’я, і для безпеки як вас самих, так і вашої дитини • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост