47-річний австрієць хтів вивезти з Закарпаття 1—річну скрипку

Інспектори вилучили наукраїнсько-угорському кордоні старовинний музичний інструмент, який намагавсязавезти «зеленим коридором» австрійський музикант-віолончеліст без декларуваннята відповідних документів.

         Подія сталася вчора (01.05.) на митномупосту «Тиса» Закарпатської митниці Держмитслужби. Заїхав автомобіль марки «MITSUBISHIATTRAGE» під керуванням 47-річного австрійця пізно ввечері.Для проходження митно-прикордонного контролю іноземець свідомо обрав спрощенусмугу «зелений коридор», тим самим підтверджуючи правомірні наміри перетнути митнийкордон України.

         Втім, увагу інспекторів привернувфутляр для музичних інструментів, що знаходився на задньому сидінні авто. Тожвони попросили водія його відкрити. І недарма! А там – скрипка Богемської мануфактури. За словами самогомузиканта, виготовлена у 1900 році.

Іноземець почав виправдовуватися, щомузичний раритет віз для своєї племінниці. Документи на скрипку не має,оскільки, на його думку, як музиканта-віолончеліста, вона не має культурноїцінності і коштує всього 1 тис євро.

Однак, з’ясувалося,що виявлений музичний інструмент відносяться увідповідності до вимогчастини 5 статті 374 Митного кодексу України «Культурні цінності до коду товарузгідно УКТЗЕД 9706 00 00 00», які виготовлені 50 і більше років тому. Тож,незалежно від їх вартості та способу переміщення через митний кордон України,підлягають письмовому декларуванню.

Тож, митники задокументували порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України, яка тягне за собою накладенняштрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разіякщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких черезмитний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, – такожконфіскацію цих товарів. Таким чином, старовинну скрипку вилучено, а остаточну оцінку їй надастьспеціаліст-експерт.

Пресслужба Закарпатської митниці Держмитслужби

ЗакарпатПост