Над 15-річною школяркою знущалися вчителі. Дівчинка не витримала і повісилась

У Запорізькій гімназії №47 вибухнув скандал. 15-річна школярка Віка вирішила вчинити суїцид і повісилася. Пізніше виявили передсмертну записку дівчинки, в якій вона поскаржилася на двох вчителів, які нібито займалися булінгом [цькуванням] щодо всього її класу. Також вона написала про однокласників, які її кривдили, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Мама і сестра підтвердили слова загиблого підлітка, повідомивши, що класна керівниця ображала і висміювала дівчинку перед усім класом. Поліція вже почала розслідування, перекваліфікувавши справу як доведення до самогубства.

Детальніше читайте в матеріалі OBOZREVATEL.Знайшли передсмертну записку

Віка вчинила самогубство 4 квітня, а 21-го на одному з місцевих сайтів опублікували її лист. У ньому школярка розповідала, що вчителька Анна Борисівна постійно ображала їхній клас, а через іншу вчительку – Людмилу Василівну – у неї двічі була істерика.

Вона скаржилася, що всі педагоги школи розпускали чутки й говорили, що їхній клас найгірший. У цьому контексті вона згадала класного керівника 9-В класу.

“Як мене задо**али училки, які постійно кричали та принижували мене”, – писала дівчинка. Віка називала також ім’я однокласниці, яка принижувала її.

Передсмертний лист Віки
У Запоріжжі школярка повісилася, звинувативши вчителів у знущаннях: рідні розкрили деталі трагедії

Дівчинка згадувала всі образливі слова, якими її називали. Також вона зазначала, що в школі проводили опитування про булінг, і лише вона одна написала про те, що ставала його жертвою. Але на це ніхто не звернув уваги.

Також підліток розповіла, що вже не раз намагалася покінчити життя самогубством.Вчителі ображали дівчинку

Мама загиблої Олена Зайцева підтвердила, що у школі з дочки знущалися. “Одного разу вона поскаржилася мені. Вчителька назвала її “свинею неосвіченою”. У доньки була істерика, вона вибігла з класу. Я дві години думала, чи дзвонити класній керівниці, чи не буде гірше моїй дитині? Все-таки я їй зателефонувала, розповіла. А класна керівниця наступного дня в присутності всього класу висміяла Віку за це. Після цього дочка мені вже нічого не розказувала”, – розповіла вона.

Мама повідомила, що передсмертний лист дочки виявила в її шафі на п’ятий день після. Жінка знепритомніла, коли прочитала його.

У гімназії дівчинку доводили до сліз

Напередодні трагедії дівчинка ходила на курси, а Олена їздила в магазин. Коли виходила з машини, то сказала: “Бувай, мамо!” За словами жінки, Віка ніколи так не говорила. Потім вона поїхала на дачу, а дочка дзвонила і казала, що дуже втомилася. “Вона раптомстала повторювати: мамо, мамо… Щось хотіла сказати, але так і не сказала“, – згадує жінка.

Увечері Віка повернулася додому й довго сиділа у своїй кімнаті. О 00:30 Олена прокинулася, побачила світло в кімнаті й заглянула туди. Дочка вже повісилася.

Рідні розповідають, що дівчинка добре вчилася, була учасницею олімпіад, конкурсів, мала багато друзів. Незважаючи на заяви шкільних вчителів, що нібито дівчинка дружила з “неформальними хлопцями”, родичі кажуть, що ці діти були хорошими друзями.

Рідні вважають, що вчителі сильно впливають на незміцнілу свідомість дітей і не мали права так ставитися до Віки.

Друзі дівчинки розповідають, що знали про спроби суїциду. Вона скаржилася на те, що її ображають однокласники та вчителі, але її намагалися відрадити від самогубства. А ось шкільний психолог із дівчинкою говорити не хотів.“Вчителі часто кричать на нас і обзивають”

Батьки однокласників загиблої дівчинки підтверджують, що вона була товариською, дружила з дітьми. “Звичайна дитина. Ми були шоковані, коли це сталося. Ну а коли побачили цю записку, то взагалі, звичайно. Я запитувала у свого сина, чи дійсно було так, як вона написала? Але він по-іншому все це сприймає. Він не надто звертає увагу на те, що класна керівниця їх лає, або хтось із вчителів вважає їхній клас жахливим. А, мабуть, дівчинка це сприймала боляче”, – каже мама одного з учнів цього класу.

“Вона була хорошою дівчинкою. Так, іноді її дійсно дражнили і навіть знущалися з неї. Вона плакала. Але ніхто не думав, що це її настільки ображає. Віка була доброю, гарно вчилася. У неї було багато друзів сторонніх, не зі школи. Так, учителі часто кричать на нас, обзивають, це правда. Але багато хто після 9-го класу вже хоче йти, тому не зв’язуються, щоб не псувати оцінки“, – зізналася одна з однокласниць на умовах анонімності.Поліція розслідує доведення до самогубства

У поліції Запорізької області кажуть, що 4 квітня, коли було скоєно самогубство, передсмертну записку не знайшли.

“Де була записка, у кого, як вона з’явилася, я поки вам цього сказати не можу. Зараз триває слідство, і все з’ясовують. Ювенальна поліція працює в гімназії, з’ясовує можливі факти булінгу, проводить опитування. Також працюють із родичами. Але як тільки цю записку було опубліковано, поліція перекваліфікувала кримінальне провадження з ч. 1 ст. 115 із позначкою самогубство на ч. 1 ст. 120 КК – доведення до самогубства“, – сказала OBOZREVATEL спікерка місцевих правоохоронців Олена Лебединська.

У гімназії, де вчилася Віка, ситуацію не коментують. У Запорізькій міській раді говорити теж відмовилися. Прессекретар мера міста Андрій Ковальський і зовсім заявив, що “вся інформація взята з інтернету”, закликавши чекати висновків поліції • Більше життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост