12 травня в Ужгороді – престольне свято єпархіального храму прп. Амфілохія Почаївського

Преподобний Амфілохій Почаївський – один з найближчих православним людям святих двадцятого століття. За життя його поважали не менше, ніж після смерті. Він був одним з тих, хто не дозволив перетворити Почаївську лавру на «комуністичне селище».

12 травня в обласному центрі Закарпаття, у день Престольного свята єпархіального храму прп. Амфілохія Почаївського відбудеться святкова  Божественна Літургія за участі єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія та єпископату Православної Церкви України і духовенства краю.

Адреса храму: вулиця Станційна, 16-а.

Як повідомили zakarpatpost.net  у пресслужбі Закарпатської єпархії Української Православної Церкви, о 9:45 пройде зустріч Архієрея, а далі о 10-й годині – Архієрейська Божественна Літургія.

Преподобний Амфілохій Почаївський народився 27 листопада 1894 року в селі Мала Іловиця на Тернопільщині. Прийняв постриг в Почаївській лаврі, прославився як великий православний подвижник і цілитель. Помер 1 січня 1971 року і був зарахований до лику святих.

Преподобний Амфілохій передбачив свою смерть. Кілька разів його намагалися отруїти, але милістю Божою отрута не завдавала шкоди старцю. За чотири місяці до своєї смерті він із сльозами сказав: «Ой, як страшно буде, коли замерзла земля вдарятиметься у покришку гробу!».

Вірою і милосердям до стражденних отець Амфілохій став живим прикладом благочестя і любові, залишивши про себе пам’ять в серцях віруючих.

Пам’ять преподобного Амфілохія Почаївського святкується 29 квітня (12 травня за н. ст.); 19 грудня (1 січня за н. ст.); 10 (23 за н. ст.) жовтня із Собором Волинських святих та у Неділю третю після П’ятидесятниці із Собором Галицьких святих.