Навіть миші не розмножуються: яку олію не можна купувати в Україні

В Україні в розливній, так званій “базарній”, соняшниковій олії можуть бути канцерогени. Великі заводи продукцію на розлив не продають, купувати олію в пляшках небезпечно.

Про це OBOZREVATEL розповіли в асоціації “Укроліяпром”. “У нас дуже багато містечкових олійниць. У гаражах ставлять прес, екструдери. Що можна сказати щодо якості? Колись, років 10 тому, робили дослідження цього ринку, тоді експерти сказали, що від такої олії в 3-му поколінні миші не розмножуються. У ньому велика кількість канцерогенів. До того ж не дотримуються умови зберігання. Ця олія зберігається десь у сараї, в незрозумілих умовах, із щурами, мишами. Що там може бути? На заводах соняшникова олія проходить зовсім інші системи”, – повідомляють в асоціації.

Відрізнити на око хорошу олію від поганої – досить складно. Тому, щоб не помилитися, експерти радять купувати продукт офіційних виробників, які дотримуються правильної технології виробництва і мають сертифікати якості.

Також варто дивитися на дату виробництва, щоб олія була свіжою. Термін придатності соняшникової олії приблизно 1,5-2 роки, але відкриту пляшку можна зберігати не довше ніж місяць.

ЗакарпатПост