Чи треба приймати препарати, що розріджують кров, перед чи після вакцинації проти COVID-19?

Федір Лапій, імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики прокоментував інформацію про те, чи варто приймати препарати, що розріджують кров, перед чи після вакцинації.

газета Поради Здоров’я у всіх кіосках преси! Купуйте та передплачуйте!

 «Приймати такі препарати немає сенсу. По-перше, питання безпеки: ці препарати мають побічні ефекти. По-друге, якщо ви їх не приймали, не приймайте їх до чи після вакцинації. По-третє: якщо ви їх приймали з приводу вашої супутньої патології, продовжуйте приймати. І навпаки – «профілактичний» прийом таких препаратів до чи після вакцинації може зашкодити».

При густій крові дуже важливо дотримуватися дієти. З раціону повинні бути виключені жирні і смажені страви, копченості, консерви і маринади. Не рекомендований цукор і солодощі, м’ясні бульйони, ковбаси, банани, капуста, білий хліб, виноградний сік.

 У списку необхідного для розрідження крові значиться морська риба, буряк і кабачки, помідори і огірки, імбир і часник, яблука, слива і вишня, малина і чорниця.

Також знижують плинність крові желатин, зелені культури з темним кольором листя.

Нагадаємо, що станом на 16 травня, в Ужгороді за минулу добу виявлено 8  нових випадків коронавірусної інфекції, 1 людина померла.