Закарпатська обласна прокуратура домоглася збереження меж лісового заказника «Смерекові Карпати»

Закарпатський окружний адміністративний суд задоволив позов Закарпатської обласної прокуратури, поданий в інтересах держави до одного з лісових господарств Рахівщини. У заяві йшлося про визнання бездіяльності держпідприємства протиправною та зобов’язання винести межі лісового заказника місцевого значення «Смерекові Карпати» та закріпити їх на місцевості.

Підставою звернення до суду стала відсутність землевпорядної документації на землі лісового заказника, який входить до складу природно-заповідного фонду України і охороняється як національне надбання та щодо якого встановлений особливий режим охорони, відтворення та використання. А невнесення цих територій до Державного земельного кадастру унеможливлює їх належне використання та зберігання.

Окрім того, у випадку  відсутності  зазначених документів території природно-заповідного фонду залишаються без географічних координат та чітко визначених меж, що може слугувати передумовою для незаконного відчуження цих унікальних за екологічними властивостями територій.

За наслідком розгляду справи відповідача зобов’язано, відповідно до вимог законодавства, забезпечити проведення робіт із винесення та закріплення меж лісового заказника місцевого значення «Смерекові Карпати» загальною площею 574,9 га та вартістю 15,7 млн грн.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

ЗакарпатПост