Жодну пам’ятку культурно-історичної спадщини Закарпаття не внесли до програми «Велика Реставрація»

Про це повідомив голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров у Facebook.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Далі – пряма мова:

Жоден об’єкт культурно-історичної спадщини Закарпаття не був обраний конкурсною комісію Міністерства культури в рамках реалізації програми Президента України «Велика Реставрація». Чому? Бо, з якогось дива, Кабмін вирішив внести маленьку, але суттєву і, на мій погляд, заангажовану та безглузду правку: об’єкти комунальної форми власності не можуть брати участь у конкурсі.

В мене виникає резонне питання до Уряду та особисто Міністра культури, народних депутатів від Закарпаття, до яких я звертався з цією проблематикою, і усіх, хто приймав це рішення –  виходить, що Ужгородський замок та обласна філармонія, дерев’яні церкви краю не потребують державної підтримки і втратили свою історичну цінність лише тому, що вони знаходяться у комунальній власності області чи громади?

Якийсь абсурд. Закарпаття, де на кожному кроці зустрічаєшся із багатовіковою унікальною історією – не включено до програми «Велика Реставрація», натомість перше місце у конкурсі отримує об’єкт, датований 1878 роком…

Тоді виникають питання до конкурсу, його критеріїв, прозорості, і, найголовніше, справедливості.  Я б дуже хотів повести цих «експертів», які приймали рішення у, приміром, дерев’яний храм у селі Олександрівка і щоб вони мені в очі сказали, що він не потребує реставрації, бо комунальна власність якась не та….

Хотів би нагадати пану Міністру Олександру Ткаченку його приїзд на Срібну Землю на початку 2021-го – захоплення місцевою архітектурою та запевнення, що мінімум два об’єкти – замок та філармонію треба подавати на конкурс.

При цьому, визначені постановою КМУ умови для конкурсу спотворюють саму логіку «Великого Будівництва» і «Великої Реставрації» як його складової.  Краяни мають бачити, що Київ відбудовує місцеві об’єкти, а не лише свої . Мають відчувати, що Президент та Уряд переймаються  обласними проблемами. Саме така філософія «зашивалась» у велике будівництво, саме це є базовою філософією президентської ініціативи.