Пройшла молодість? Її можна повернути!

Допомагаючи імунній системі чистити тіло від старих клітин, можна відновити молодість. Такого висновку дійшли вчені Наукового інституту Вейцмана, що випробовували нову методику на прикладі мишей, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Результати дослідження під керівництвом професора Валерія Крижановського і доктора Йоссі Овадьї з відділу біології молекулярної клітини нещодавно були опубліковані у Nature Communications.

Дослідження почалося із вивчення того, як імунна система бере участь у найважливішій діяльності – очищенні старих і старіючих клітин, які створюють проблеми для тіла, поки вони там присутні.

Старіючі клітини – неповністю загиблі, що страждають втратою функції або мають непоправні пошкодження,- залучені у процес старіння, сприяючи запаленню.

Дослідники використовували мишей, у яких був відсутній важливий ген для цієї імунної активності. Через два роки літні миші мали більше накопичення старіючих клітин у порівнянні з тими мишами, в яких ген для видалення цих клітин був інтактним. Вони виглядали старшими, страждали хронічним запаленням, різні функції в їх організмі були ослаблені й померли вони раніше, за їх родичів.

Потім дослідники дали мишам препарат, який пригнічує функцію певних білків, що допомагають старіючим клітинам виживати у старечому стані, щоб подивитися, чи сприятиме це видаленню таких клітин з організму.

Препарати вводили мишам, чиє старіння було результатом порушень, виявлених в імунній системі, а також тим, хто страждає передчасним старінням через інші генетичні помилки.

Гризуни, які отримали препарат, винятково добре реагували на нього. Аналізи крові та тести на активність показали поліпшення, їх тканини виявилися набагато ближчими до тканин молодих мишей.

Учені підрахували кількість старіючих клітин і виявили, що їх залишилося значно менше, і значно нижчими були ознаки запалення.

 То ж вони мають намір продовжувати вивчати способи спонукання людського організму видаляти свої старі і старіючі клітини і знайти способи активізації імунної системи для виконання цієї роботи.

Тобто, якщо майбутні експерименти підтвердять правильність теорій, вони можуть створити дійсно «антивікові» методи лікування • Більше новин читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост