Нині в Ужгороді стартує ЗНО

21 травня – перше в цьому році тестування із зовнішнього незалежного оцінювання. І вперше ЗНО стартує не з предметів, які складають більшість тих, хто має намір вступати до вишів – математики чи української мови, а з хімії. Що важливо для випускників шкіл (більшість із тих, хто складає ЗНО) та їхніх батьків, нагадала методист методичного кабінету управління освіти Ужгородської міської ради, відповідальна за тестування в окрузі міста Ужгород Олена Шварц.

– Кожен, хто буде складати ЗНО, повинен мати з собою три документи: запрошення-перепустку, документ, який посвідчує особу (за яким і відбувалася реєстрація на ЗНО) та сертифікат, надісланий регіональним центром оцінювання якості освіти. Спочатку проводиться допуск на пункт, а потім в аудиторію і щоразу потрібно показувати документи.

Запрошення-перепустку обов’язково потрібно роздрукувати зі своєї інформаційної сторінки – не чекати, що це прийде поштою чи на електронну пошту, а самостійно роздрукувати (до речі, в школах випускникам про це неодноразово наголошували).

У запрошенні-перепустці вказано, на який пункт потрібно прибути і орієнтовний час. Через пандемію допуск на пункти починається швидше – із 9.45 і триватиме до 10.50. Важливо врахувати час на дорогу, можливі затримки, бо о 10.50 двері пункту зачинять і хто прийде пізніше – вже не зможе потрапити на ЗНО.

У нас часто буває, що діти неуважно читають і плутають пункти в Класичній гімназії та Лінгвістичній гімназії. Тому теж раджу звернути увагу, де саме ви складаєте ЗНО.

Із собою потрібно мати 2 ручки насиченого чорного кольору (зокрема й гелеві). Можна взяти пляшку води, але прозору, без етикеток – їх потрібно зняти.

Необхідно мати маску на собі, а також запасні, індивідуальний антисептик. При вході в класи теж будуть антисептики, якраз роздали їх закладам, де будуть пункти тестування, але до них під час виконання завдань виходити буде недоцільно.

Обов’язково проводитимуть температурний скринінг, тому якщо в когось є особливість організму, що температура підвищена, необхідно принести про це довідку лікаря – інакше не пустять на складання ЗНО, учасники матимуть право взяти участь лише у додатковій сесії.

Якщо дитина почувається погано, має якісь ознаки захворювання, радимо не йти на пункт тестування, а звернутися до лікаря, щоб не наражати на небезпеку інших. Упродовж 5 днів потрібно надати довідку лікаря і перереєструватися на додаткову сесію складання ЗНО. Уже відомо, що цього року додаткова сесія буде в Ужгороді, тобто їхати, як колись, нікуди не потрібно.

Можуть також виникнути і деякі форс-мажорні обставини, які дають право на складання додаткової сесії, докладно про це можна прочитати на сайті Українського центру оцінювання якості освіти або на сайті управління освіти Ужгородської міськради.

Новація цього року – формат ЗНО з математики, яке відбудеться 28 травня. Можна обрати або профільний рівень, який дає право вступати у виш, або складати тестування на рівень «стандарт». Це ж стосується й української мови та літератури, які складатимуть 1 червня. Вперше відокремлено виключно мову від мови та літератури разом.

Як завжди, не можна буде під час складання ЗНО користуватися жодними пристроями, які можуть містити чи передавати інформацію, та складовими до них. Це не лише мобільні телефони, а й годинники, флешки тощо. Часто діти запитують, а чому не можна навушники? Але є визначений порядок і його потрібно дотримуватися. Якщо вдома не залишать такі пристрої – можна буде покласти їх у визначеному місці в закладі і забрати після закінчення складання ЗНО.

Якщо комусь, можливо для вступу за кордоном, потрібні оцінки ДПА, потрібно якомога швидше звернутися до своїх учителів, із цього приводу повинна приймати рішення педагогічна рада освітнього закладу.

Щодо результатів ЗНО – вони будуть у визначені дати, насамперед на особистій інформаційній сторінці. Звичайно, якщо одночасно заходять багато користувачів або низка швидкість інтернету, можливі затримки, але хвилюватися не потрібно. Також треба пам’ятати, що результати про державну підсумкову атестацію в 12-бальній системі автоматично надійдуть у школи, а оцінка в 200-бальній системі буде відома лише особисто.

Завжди визначається 3-денний термін після отримання результатів, коли можна подати апеляцію. На сайтах є взірець, як заповнювати заяву. Проте варто врахувати, що не завжди після додаткової перевірки бали підвищують – були випадки, коли їх навіть знижували. Тому перед тим, як подавати заяву на апеляцію, вважаю, краще з інформаційної сторінки звернутися про те, щоб надіслали скан бланку відповідей і тоді можна буде порівняти з уже оприлюдненими правильними відповідями або ж порадитися з фахівцями. Що ж до описових завдань, то таки краще порадитися з фахівцем. Але не треба боятися подавати на апеляцію, повідомляє Ужгородська міська рада

ЗакарпатПост