Довге і хрестоносці: унікальні історії села на Іршавщині

Довге – центр Довжанської сільської громади. На півночі межує з селом Бронька, на південному заході з селом Приборжавське та на південному сході з Липецькою Поляною. Довге простягається вздовж долини річки Боржави. У 1971-1994 роках Довге було селищем міського типу.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

На фото над вхідною брамою палацу Телекі чітко видно щит з мальтійським хрестом – відмінною ознакою Мальтійського ордену хрестоносців), пише Dovge Castrum Art на своїй сторінці у facebook.

Як може перетинатися історія закарпатського села та учасників походів на Єрусалим?

Події пов’язані з проведенням аграрної реформи у Чехословаччині. Якщо ви вже взагалі заплуталися, то ось логічне пояснення).

У 1919 році Закарпаття стало частиною Чехословаччини під назвою Підкарпатська Русь.

Проте досі залишаються сильними позиції угорських землевласників. Аби зменшити їх вплив та владу у 1924-25 рр. на Закарпатті була проведена аграрна реформа. Згідно з нею, маєтки, які володіли землею понад 100 га, повинні були віддавали надлишки землі державі.

Уряд викуповував з великими збитками для себе землю в угорських поміщиків, ділив її на дрібні парцели і продавав через банк селянам.

Великі угорські землеволодіння масово передавались в руки словаків та русинів.

Щоб уникнути експропріації своїх маєтків, граф Телекі йде на хитрість – у 1928 році він передає Марамарошьску домінію – 24 000 гектарів – в оренду мальтійському рицарському ордену. Таким чином граф обходить закон і залишає собі своє майно.

Чехословацьке управління земельними ресурсами тільки у вересні 1931 року відкриває філію в Довгому. 4 вересня 1931 року державне управління земельними ресурсами розпочинає експропріацію земель Телекі. Площа земель, які на той час були орендовані Мальтійським орденом, складала 3 тисяч кадастрових хольдів.

Отже, бої хрестоносці Мальтійського ордену тут не проводили, але допомогли графу Телекі ненадовго зберегти свої володіння.

За матеріалами Боржавська долина