АНОНС. Як українці жили в деревах. Ті, хто оселявся у дуплах, отримували особливі дари

Дупла дерев – це не просто заглиблення у стовбурі, це не хвороба рослини, це – місце можна жити. І слугують вони оселею не лише лісовим звіринам, але нерідко й людям. У історії відомо чимало унікальних випадків. коли дупло дерева рятувало від смерті, коли воно ставало хатинкою самітникам, втікачам чи монахам. І нині газета ЯСНО розповість про найцікавіші випадки життя відомих українців у деревах.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Змінила царський палац у Франції на дупло в дереві

Наші пращури деревам приділяли неймовірне велике значення. Давні українці жили у повній гармонії з природою і дерева в них вважалися священними. І не дивно, адже вони оточують людину від народження до самої смерті. Саме дерево символізувало світ, у якому є свої таємниці, досвід, розрахунок, циклічність, за якими можна вимірювати літа людського життя, і прикладом цьому можуть бути річні кільця.

Про те, що люди жили у дуплах дерев існує багато казок та легенд, але ми керуватимемося лише історичними даними і тими, що мають відношення до наших земляків.

Скажімо, чи відомо вам цікавий факт із життя біографії онуки Ярослава Мудрого Едгіни? Нині вона вважається відомою німецькою святою і їй моляться сотні тисяч людей у всьому світі. Норовлива дівка зі слов’янським корінням показала свою бунтарську вдачу і в юності втекла від батьків із царського палацу у Франції, аби змінити розкішне життя на напівголодне існування далеко від рідної домівки. Хатиною їй послужило дупло старезної липи.

Про дочку Ярослава Анну та її чоловіка – короля Франції Генріха І відомо багато. Але українці мало знають про їхню спільну дитину – Едгіну, або Емму.

Цар-дівицю хотіли силою видати заміж за нелюба, але в неї зовсім не було бажання ділити ліжко з якимось дідуганом, нехай і багатющим та бридким для серця • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост