В ужгородському скансені відбулася історична інсталяція «Барвистий вінок Закарпаття»

Сьогодні за ініціативи голови облдержадміністрації Анатолія Полоскова в Ужгороді відбулося справжнє свято культури, мистецтва та етнічних традицій краю.

На території Закарпатського музею народної архітектури та побуту об’єдналися всі громади та райони області для проведення історичної інсталяції «Барвистий вінок Закарпаття». 

Про це йдеться в дописі Ігоря Шинкарюка у фейсбуці.

«Арт-інсталяція пройшла у рамках Всеукраїнського культурного марафону «Не забуваючи минуле, погляд у майбутнє», присвяченого 30-річчю незалежності та Міжнародному дню музеїв», – зауважив заступник голови ОДА.

Гості заходу могли ознайомитися з виставками художника-реставратора ужгородського скансену Віктора Андріанова – «За обріями часу…» та «Музика», ярмарком виробів майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва, майстер-класами з гончарства, ковальства, лозоплетіння, вибійки на тканині, різьби по дереву, декоративному розпису тарілок, виготовленню ляльок-мотанок, торбинок з домотканих доріжок, виробів з соленого тіста, свічок, іграшок-пташок, малювання пряників, оригамі.

Для присутніх виступили народні фольклорні ансамблі краю, Заслужений академічний Закарпатський народний хор, народний фольклорний ансамбль «Маки» Ужгородського інституту культури та мистецтв та народний аматорський ансамбль народної пісні «Розмарія» Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури тощо.

Також у програмі свята мистецькі замальовки «Культурна спадщина краю очима сучасного художника», автографіада «Літературна алея», фотозона та фотографування в народних костюмах Закарпаття, онлайн-марафон «День української вишиванки», організований Союзом українців в Румунії та Закарпатським музеєм народної архітектури та побуту,  та дегустації закарпатських  крафтових продуктів та народних страв: пряників, кіфликів, сушликів, баношу, меду та вина.

За словами Ігоря Шинкарюка, Закарпаття – це неповторна культурна спадщина і це саме те, що об’єднує всіх краян. Він додав, що це лише початок культурного та творчого марафону, присвяченого 30-річчю незалежності, який анонсував Президент України Володимир Зеленський.

Заступник голови облдержадміністрації подякував громадам за участь, райдержадміністраціям за організацію на високому рівні та всім, хто взяв участь у створені цього незабутнього свята, повідомляє Закарпатська ОДА.


ЗакарпатПост