Без сосисок і фастфуду: яким буде нове шкільне меню для українських дітей

У презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування взяла участь Олена Зеленська і міністри.

Шпундра, верещака, чилі кон карне — це назви страв із нового шкільного меню. Загалом у ньому 160 різноманітних страв, які мають забезпечити учня збалансованим та корисним харчуванням. У раціоні збільшено кількість фруктів та м’яса, вилучені ковбасні вироби і в рази зменшена кількість цукру та солі. Сьогодні учням однієї з київських шкіл дали скуштувати нові страви.

Чи їли вони їх і коли по-новому годуватимуть учнів по всій країні, про це йдеться 24 травня у сюжеті ТСН.

На тацях виносять львівський сирник, а в тарілки вже насипають шпундру. Ще є моркв’яний салат, булгур і йогурт із бананом. Це новий сніданок для школярів. І ним зараз, у межах експерименту, годуватимуть четвертокласників.

Навіщо таким годувати дітей, пояснювати в цю ж шкільну їдальню, прийшли перша леді та очільник МОН Сергій Шкарлет, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, заступник міністра економіки Сергій Глущенко, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька та шеф-кухар, ідеолог проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євген Клопотенко.

“Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я”, — зазначила перша леді.

У новому меню 160- страв. І там немає ковбас, сосисок чи консервів:

дозволені спеції;
збільшена кількість фруктів, м’яса та молочних продуктів;
є страви для тих, у кого алергія на молоко;
зменшена кількість хліба, цукру та солі.
Читайте також:
“Я майже нічого не їла в школі”: Олена Зеленська розповіла про програму зміни харчування в школах

Страви не можна смажити. І що це вже давно не роблять, демонструють у цій же їдальні. Харчоблок переоснащений на сучасний лад. Тут не видно пателень, але є духові шафи.

Такої модернізації дочекалися харчоблоки майже двох тисяч шкіл у всій країні. Це трішки більше, ніж 10% від загальної кількості. Міністр освіти запевняє, що процес триває.

Чи смакують нові страви, поважні гості сідають їсти разом із четвертокласниками. До столу приєднався заступник міністра розвитку економіки. Наминає й аналізує: нові шкільні обіди подорожчати б не мали.

За словами Олени Зеленської, наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві.

Збалансованою та корисною їжею хочуть годувати всіх школярів уже з наступного навчального року.

ЗакарпатПост