Україна відмовилась від імпорту електроенергії з РФ та Білорусі до 1 жовтня

Україна відмовилась від імпорту електроенергії з Російської Федерації та Білорусі до 1 жовтня 2021 року.

Таке рішення 26 травня винесла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пише zpost.me

“До початку осінньо-зимового періоду негативного впливу обмеження пропускної спроможності на операційну безпеку не завдасть”, – повідомили на засіданні НКРЕКП.

Водночас перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної ради Олексій Кучеренко просив комісію запровадити обмеження до кінця 2021 року.

Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк пояснив такий термін дії обмеження тим, що комісія має враховувати інтереси споживачів у сезон опалення і не вповноважена приймати політичні рішення.

“Повноваження обмежити імпорт з політичної точки зору є і в уряду, і в парламенту. Тому, якщо до 1 жовтня уряд або Рада приймуть політичне рішення, в них для цього є всі повноваження. Ми ж (НКРЕКП – ред.) приймаємо це рішення за ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка. При цьому ми згадуємо і наш досвід, і цю зиму, і згадуємо про баланс інтересів, тому що ми також думаємо і про споживачів”, – сказав Тарасюк.

За його словами, припинення імпорту як ринкового механізму може призводити до зловживань та маніпуляцій на ринку. Водночас він не виключає, що НКРЕКП може продовжити заборону після 1 жовтня.

ЗакарпатПост