Як маски, якими люди намагаються захиститись від корона вірусу, вбивають природу

Активісти організації Грінпіс оприлюднили фото черепах та качок, які померли через те, що заплуталися у маски. Вони закликають усіх, викидаючи маски, хоча б відрізати із них стрічки, але до рекомендацій майже ніхто не дослухається. Зоозахисники знаходили маски у шлунках пінгвінів, яких викинуло мертвими на пляж у Бразилії.  Також надходили повідомлення про одноразові маски і рукавички, виявлені в шлунках птахів на півдні Франції та в Гонконзі, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Забили на сполох уже й науковці. Щоправда, не наші, а у Франції. Вони попереджають, що маскове сміття несе неймовірно страшну загрозу для дикої природи, адже кожна одноразова маска розкладається близько 450 років. Також, за їхніми словами, понад 13 мільйонів тонн пластику щороку засмічує Світовий океан. Проте, через цьогорічну пандемію коронавірусу, є ризик навіть більшого забруднення.

«Це лише початок, і якщо нічого не зміниться, це стане справжньою екологічною катастрофою. А, можливо, навіть санітарною», – наголошують у екологічній організації «Opération Mer Propre».

Більше того, у нас а Україні та області немає нормальної системи поводження з відходами, нема заводів з утилізації сміття. Тому навіть якщо люди викинули маски у смітник, вони можуть у підсумку все одно опинитися в навколишньому середовищі, бо весь непотріб просто десь висипають за містом… Або той факт, що вони дуже легкі, і легко губляться або здуваються вітром.

Зрештою, причин багато, а результат один – усі вони потрапляють у дику природу.  Коли пластик перебуває довго у воді, на ньому починають розмножуватися водорості і бактерії. А це вже ще одна серйозна небезпека. Навіть при правильній утилізації одноразові маски не можна переробляти, оскільки вони вважаються медичними відходами. Навіть якщо їх сплюють, це – також додаткові шкідливі викиди у атмосферу. Тому як не крути, одноразові маски становлять для довкілля серйозну загрозу.

За підрахунками щомісяця ми використовуємо 129 мільярдів масок для обличчя і 65 мільярдів пластикових рукавичок.

Дослідження UCL показало, що якщо тільки у Великобританії кожна людина буде використовувати одноразову маску щодня протягом року, це може створити додаткові 66 000 тонн забруднених відходів і 57 000 тон пластикової упаковки. На жаль, в Україні такими підрахунками ніхто не займається. Навіть точно невідомо, скільки в нас продається масок.

А екологи закликають людей більше використовувати багаторазові маски, аби не засмічувати природу. Їх можна прати, вони можуть бути ще більш надійними, ніж одноразові і економічно це набагато вигідніше.

Тож якщо на початку карантину природа хоч трохи очистилась від людей, то зараз вона почала потерпати ще більше і ми не повинні допустити, аби пандемія в підсумку призвела до ще більшого лиха – екологічної катастрофи • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост