Мешканець Хустщини знущався над матір’ю і погрожував її убити

За публічного обвинувачення Хустської окружної прокуратури мешканця району засуджено до громадських робіт на строк 150 годин за вчинення домашнього насильства над матір’ю (ст. 126-1 КК України).

Встановлено, що в лютому цього року обвинувачений на ґрунті неприязних відносин систематично ображав матір нецензурною лайкою, погрожував фізичною розправою та намагався затіяти бійку. На неодноразові звернення жінки до правоохоронних органів з приводу вчинення домашнього насильства закарпатець не реагував. Дії чоловіка призвели до психологічних страждань потерпілої.

Зауважимо, що раніше він неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності  за домашнє насильство.

Відповідно до ст. 56 КК України, громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт. Їх вид визначають органи місцевого самоврядування, а контроль за виконанням таких робіт веде уповноважений орган з питань пробації.

За ухиляння від громадських робіт передбачена вже кримінальна відповідальність згідно санкції ст. 389 КК України – до 6 місяців арешту або до 3 років обмеження волі.

Наразі вступ вироку в законну силу очікується.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

ЗакарпатПост