На Закарпатті триває масштабна кампанія з подолання незадекларованої праці

Події останніх двох років, пов’язані з пандемією COVID-19, змінили життя наших краян, вплинувши на їхні доходи, навіть на спосіб відпочинку.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

На Закарпатті і до епідемії багатьом нелегко було знайти роботу, тому окремі роботодавці практикували тіньові або напівприховані схеми діяльності. А пандемія взагалі змусила багатьох або згорнути свою роботу, або повністю перейти «в тінь».

Тож легалізація трудових відносин в регіоні залишається доволі болючим та актуальним питанням і одним з головних завдань, поставлених перед Управлінням Держпраці краю.

Як повідомив начальник Управління Богдан Дорош, в області створена постійно діюча робоча група з питань зниження рівня незадекларованої праці в регіоні, до складу якої увійшли представники Управління Держпраці Закарпаття,  управлінь Нацполіції, Держпродспоживслужби, Пенсійного фонду, Укртрансбезпеки, Податкової служби, обласного центру зайнятості, обласної ради профспілок й організації роботодавців краю. Її мета – забезпечити сталу і спільну роботу державних органів щодо мінімізації випадків незадекларованої праці, зокрема й у неформальному секторі економіки.

До речі, у нашому краї неформальний сектор економіки активно функціонує здебільшого у сільській місцевості, де особливо сутужно з робочими місцями. До нього входять і так званий «зелений туризм», де кожна друга садиба облаштована під міні-готель, і тепличні господарства, і популярне на Хустщині лозоплетіння.

«З початку року фахівці нашого Управління щомісяця проводять інформаційно-роз’яснювальні заходи у різних галузях економіки, – каже Богдан Дорош. – Такими заходами були охоплені вже сфера оптової і роздрібної торгівлі, тимчасового проживання, транспорт, будівництво. На сьогодні інформаційна кампанія триває на підприємствах сільського господарства. Маємо на меті охопити і неформальний аграрний сектор».

«Посадовці Управління Держпраці прагнуть у першу чергу допомогти краянам, – продовжує Богдан Дорош. – У нашій практиці не раз трапляються випадки, коли люди, які погодилися працювати неофіційно, потім звертаються з проханням захистити їх трудові права, порушені роботодавцем. Але ми не завжди в силі допомогти їм. Власне для того, аби запобігти подібним випадкам, і проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи. Люди повинні знати свої права і вміти їх відстоювати».

За словами очільника Управління Держпраці, профілактичні заходи є не менш дієвими, як заходи контролю. У ході їх проведення громадян і суб’єктів господарювання інформують про ризики незадекларованої праці і її негативні наслідки, відповідні обов’язки працівників і роботодавців, санкції, що накладаються у випадку недекларування праці або несплати податків та внесків на соціальне забезпечення, позитивний вплив декларування діяльності та доходів; важливість податків і внесків на соціальне забезпечення, процедур реєстрації працівників, трудові договори та їх зміст тощо.

Так, за результатами їх проведення, роботодавці, в яких побували з інформаційною місією державні інспектори праці, оформили трудові договори з 789 найманими працівниками. Водночас упродовж січня – травня 2021 року були проведені 86 інспекційних відвідувань, у межах яких досліджувалося питання оформлення трудових договорів згідно із законодавчими вимогами. Порушення порядку оформлення трудових відносин виявлено у 49 роботодавців, котрі використовували працю 28 робітників без повідомлення органів ДФС, ще 273 особи працювали без укладення трудового договору.

Віднедавна на вебсайті Держпраці запрацював інформаційний сервіс «інтерактивний інспектор». Ним, до прикладу, скористалися працівники пилорами на Мукачівщині. Саме завдяки цьому сервісу вдалося поновити їх трудові права.

Наразі робота в рамках Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці в області на 2021 рік триває. Фахівці Управління Держпраці Закарпаття вкотре закликають роботодавців дотримуватись чинного законодавства, а краян – не погоджуватися на роботу без офіційного оформлення та виплати заробітної плати «в конвертах».