Розвінчуємо популярні серед закарпатців міфи. Чому не чути відлуння від крякання качок

Сьогодні газета «ЯСНО» зруйнує популярні міфи, аби більше ви не піддавалися неправильному їхньому тлумаченню і не вірили в казки, які нав’язує суспільство.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

До сьогодні на сторінках науково-популярних видань можна зустріти твердження про те, що ніби качине крякання не дає луни. І там же повідомляється, що вчені ламають голову над цією загадкою. Насправді все це міф: і відлуння від качиного крякання виходить, і вчені прекрасно знають, чому в більшості випадків ми просто не чуємо його. Міф про те, що коли качка крякає, луна не виникає, досить старий. Довгий час він підтримувався багатьма науковцями, оскільки це начебто доводили експерименти. Але справа вся в тому, що проводили їх вкрай некоректно. Тому і йшли розмови про те, що ось, мовляв, качки крякають якось по особливому.

Але перш, ніж приступити до викриття даної безглуздості, давайте згадаємо, а що ж, власне кажучи, таке ефект луни. Якщо говорити простими словами, то луна – це просто відбитий звук. Відповідно, відлуння легко зафіксувати, якщо спостерігач чує і прямий звук від його джерела. З цього випливає логічний висновок – найпростіше “ловити” відлуння в такій точці, де добре чути один і той же звук, що прийшов по прямій колії і відбитий від предметів.

Якщо повернутися до качок, то відлуння від крякання найкраще чути в ситуації, коли качка і людина знаходяться поруч зі стіною, що добре відбиває звуки. Або ж спостереження відбувається в невеликому ізольованому приміщенні, причому його стіни не мають звукопоглинальні властивості. В іншому випадку вловити відлуння від голосу не тільки качки, але і будь-якої іншої  птиці буде досить складно • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост