Розвінчуємо популярні серед закарпатців міфи. То не українець, що не любить сала

Сьогодні газета «ЯСНО» зруйнує популярні міфи, аби більше ви не піддавалися неправильному їхньому тлумаченню і не вірили в казки, які нав’язує суспільство.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Україна вважається батьківщиною сала, але для наших пращурів свинина ніколи основним видом м’яса не була. Українці полюбляли яловичину, овече м’ясо, гусочку або курочку до столу.

Тож чому нині кажуть, що сало – наша національна гордість? Вважається, що інтерес до сала в Україні зріс в XVI столітті, коли почастішали набіги татар і турків з Османської імперії на слов’янські території. Щоб іновірці не відбирати хоча б худобу, запорожці придумали хитрий трюк: вони скористалися релігійними особливостями гастрономічних уподобань нападників мусульман, і почали розводити майже тільки одних поросят. На них інтерес розбійників не поширювався – згідно з Кораном, свиняче м’ясо вважається нечистим, і заборонено до вживання.

Насправді українці почали вирощувати свиней аж у XVII столітті. Але не для того, аби їх їсти.  просто тоді наша країна входила до складу Російської імперії, яка у всі часи з кимось воювала, а українців використовувала як дешеву військову силу. Тож з’ясувалося, що нічого кращого для змащення зброї, як сало та смалець, на той час не було. Тому людей почали схиляти до вирощування свиней. І, на жаль, зовсім не для подальшого приготування сала чи м’ясних шедеврів. Але свиню у нас досі вважають споконвічною годувальницею, у різних містах держави встановлено пам’ятники свиням, існує чимало легенд, пов’язаних із цією твариною. Незважаючи на те, що сьогодні сало є символом національної кухні України, вживати першими його почали у Італії. У давньому Римі ним харчувалися робітники на каменоломнях. Сало – продукт дуже калорійний, так що, якщо з’їсти кілька шматочків на голодний шлунок, можна швидко приборкати свій апетит.  Тому згодом з Італії сало поширилося і в інші європейські держави, в тому числі дійшло й до нас • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост