Князь хотів ударити батогом монаха, що виліз із дупла, та його рука оніміла

Де лише не жили наші земляки. Навіть у дуплах дерев. До подібного вдався і один монах-чоловік задовго до неї – у ХVстолітті, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Тихон Мединський був родом із Києва, та пішов жити в густі ліси. Житлом йому слугувало  дупло велетенського дуба, а їжею – дикорослі плоди і трави. Воду монах брав з викопаного власними руками колодязя. Чутки про подвиги відлюдника поширилися по окрузі, і до нього почали сходитися люди.

Одного разу князь Ярослав, син Володимира Хороброго, полюючи в місцевих лісах, побачив Тихона, що саме виліз із дупла. Від побаченого князь перелякався так, що мало з коня не звалився. Розгнівався так, що побордорвів від люті і наказав чоловікові піти зі своїх володінь. У гніві навіть замахнувся на монаха батогом.

«Ану неси ноги звідси, поки їх я тобі не перебив! – кричав він. – Що ти тут байдики б’єш, мозолиш мені очі! Негайно забирайся, поки я тобі маку не втер!»

Однак в цей момент трапилось диво: рука князя оніміла, і він почав благати незнайомця про прощення.

Молитвою відлюдника князь зцілився і з цього часу став його ревним покровителем, запропонував йому землю, необхідну для побудови монастиря і за його сприянням була побудована церква Успіння Божої Матері і заснований монастир, який отримав назву Успенського. Отже, як бачимо, дупла служили житлом багатьом. І на подив, ті, хто у них жив, хто з повагою ставився до природи, отримували від неї особливі дарунки, які навіть нині людям здаються дивами • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост