Мільйонер пере свій одяг у відрі, живе в занедбаному будинку та вирощує більшу частину власної їжі

Він самотужки пере свою одежу у пластикових відрах, приймає лише холодний  душ та чекає до шести днів на доставку їжі. Рок Сендфорд живе зовсім не так, як більшість мільйонерів.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Одинокий 63-річний чоловік із Лондона, живе у будинку, який придбав за 600 000 фунтів стерлінгів – 233 мільйони гривень)  у 1992 році. Він проти принципів використання викопного палива і намагається  жити без машини, гарячої води, центрального опалення, пише газета ЯСНО.

Підбирає їжу, яку е продали у магазинах і викинули

Діти Рока: Катон, який працює в екологічному аналітичному центрі, 20-ріний Лазер і 18-річний Блю, здобули освіту в Лондоні, але провели шкільні канікули на віддаленому острові.

Зараз усі вони дорослі, еніхто не живе з батьком, але регулярно його відвідують.

Рок розповів британській газеті «Сан»: «Мій будинок був побудований близько 160 років тому, і в ньому є п’ять спалень, одна для мене і по одній для кожного з дітей. У ньому немає центрального опалення, тому взимку можна сильно замерзнути. Як правило, у моїй спальні всього два градуси тепла. Але це прекрасне місце, яке я люблю, де дуже щасливий. Розумію, що за нормами нормальних людей мій будинок може виглядати занедбаним, але за моїми мірками це не так».

Рок виробляє власну електроенергію за допомогою сонячної батареї, але й із нею дуже заощадливий.

Він каже: «Мені достатньо живити комп’ютер, телефони, електроінструменти та факели. У мене немає таких речей, як електричний чайник, пральна машина, електричний вогонь, речі, які використовують величезну кількість електроенергії. Пральна машина – це, мабуть, одне з найбільших речей, за якими я сумую. Але це розкіш, я легко можу випрати одяг вручну. Коли мені треба прати чи вмиватися, наповнюю відра холодною водою, бо гарячої немає. Це – ще одне, без чого я навчився обходитися.

Ми замочуємо одяг, доаємо трохи мила, а потім топчемо його, як виноград. Як я люблю говорити, у мене дуже чисті ноги. Потім я прополіскую одежу і вішаю на паркан».

Рок має 300 овець, дотримується веганського раціону харчування (не вживає продуктів тваринного походження) та вирощує більшу частину власної їжі своїми руками.

«Ми вирощуємо власні овочі – салат, брюссельську капусту, помідори та кабачки, – наголошує чоловік. – На острові Малл є чудовий магазин, який надсилає нам речі. Якщо я замовляю їх у неділю, він, як правило, дістанеться до мене наступної суботи. Ми замовляємо сочевицю, сушену квасолю, рис та арахісове масло – продукти, за якими можна було б піти в супермаркет. Я веган, але на даний момент їм яйця. Я дуже радий можливості скористатися безкоштовною, тобто беру те, що після закриття викидають із магазинів, продукти, які не продалися. Там є багато корисного, наприклад,  перець чи банани. Так робив колись мій батько, і, думаю, так робить і дехто з моїх дітей».

Замість подарунків батько на Різдво дарував дітям сміття, загорнуте у старі газети

Щоб готувати, Рок варить їжу на плиті, а потім перекладає у великий термос, щоб потім її не потрібно було підігравати і щоб заощадити енергію.

«Приблизно з 10 років мої діти відповідали за приготування їжі. Вони навчились домашніх обов’язків, а не просто чекали на те, коли я їм щось поставлю на стіл, – розповідає чоловік. – Вони вибирали, що приготувати.  Це могла бути квасоля, макарони  або щось інше. Вони проводили зі мною  більшу частину канікул. У мене були свої методи виховання.  З раннього віку, як тільки вони могли ходити, дти мали можливість гратися скільки завгодно. Вони мали і свобоу, і досить жорсткі умови проживання, адже навчилися справлятися без гарячої води та комфорту, були пзбавлені деяких речей».

У той же час батько вчив дітей не розтринькувати гроші. Іноді Рок навіть дарував їм сміття, загорнуте в газету, як різдвяні подарунки • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост