Чим небезпечна соняшникова олія, яку так часто використовують закарпатці

Сама по собі олія не є небезпечною, навпаки, вона корисна, дуже багата лецитином, речовиною, яка здатна  підтримувати розумову активність, а у дітей відповідає за формування нервової системи. Крім того, лецитин використовують для боротьби зі стресовими станами та лікування анемії. Проблема саме в тому, що олію рафінують, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Рафінація – це очистка продукту від непотрібних сумішей…  Здавалося б, усе прекрасно… але ні! Знаєте, як у нас рафінують олію? А так… просто: беруть насіння і заливають його … гексаном (органічним розчинником, що є аналогом бензину). Після того, як з насіння виділяється олія, гексан видаляють парами води, а те, що залишилося – луг. Потім отримане обробляється водяною парою під вакуумом, щоб відбілити продукт. І далі  це розливають в пляшки та гордо іменують олією. У соняшниковому насінні не залишається нічого корисного – ні вітамінів, ні мікроелементів. А тим часом шкідливі компоненти при вживанні рідини з соняшнику не виводяться з організму, вони постійно накопичуються. Це може призвести до виникнення серйозних захворювань, наприклад, до появи пухлин, а також пришвидшує процес старіння організму.

Нерафінована соняшникова олія є набагато кориснішою. Вона має натуральний запах, тобто все живе у ній не вбито. Однак вона підходить для салатів. Її ні в якому разі не можна використовувати для смаження, при термообробці вона  втрачає всі корисні властивості і стає дуже шкідливою для організму.

Тому краще для смаження використовувати оливкову олію. По-перше, шкідливі сполуки утворюються в ній у меншій кількості, а по-друге, навіть ті, що утворюються, не такі небезпечні для людського організму. Звісно, вона дорожча, але ліки коштують ще більше. А чи не краще бути здоровим… Для м’ясних продуктів лікарі радять  користуватися смальцем. Хоча, звісно, найкраще відмовитись від смаженої їжі взагалі. Якщо поки що до такої зміни раціону ви не готові, хоча б старайтеся менше смажити, особливо на сильно розпеченій сковорідці. Якщо щось смажите, використовуйте якомога менше олії, а також видаляйте її надлишок з готової їжі, наприклад, паперовою серветкою. І ніколи не використовуйте олію по кілька разів • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост