В Мукачеві відкрили Угорський дім в честь видатного художника Міхая Мункачі

Угорський дім, це відреставрований будинок Австро-Угорського банку.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Як зазначив у своєму виступі Андрій Балога – Мукачівський міський голова, – історична будівля стане центром угорської культури не тільки для місцевої громади, а й всього Закарпаття.

 «Пишаємося тим, що змогли відкрити такий великий будинок саме в Мукачеві, місті яке завжди було міжнаціональнім і дружнім для угорської громади» – відзначив поважний гість заходу, керуючий адміністрацією прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш.

Для створення Угорського культурного центру в місті Мукачеві Угорщина викупила будівлю 5 років тому. Відреставровану будівлю планують використовувати для проведення культурних заходів та виставок. Тут облаштували просторову актову залу, де можна розмістити понад 200 глядачів, а також найсучаснішу сцену та гардеробну. Стіни актової зали прикрашає репродукція картин Міхая Мункачі, також на першому поверсі Угорського дому знаходиться бюст видатного митця Мункачі.

Під час реставрації вдалося максимально зберегти та відновити автентику архітектурної пам’ятки. Проведено реставрацію й унікального банківського сейфа, якому понад 100 років. Всередині сховища збереглися шафи часів Австро-Угорського, Чеського, Радянського і новітнього Українського періодів, де колись зберігали важливі цінні папери та інші коштовності, тут планують створити музей нумізматики.

На третьому поверсі знаходиться виставкова зала, де зберегли старовинні дерев’яні балки, також вона оснащення сучасним освітленням та опаленням. Відреставрована будівля стане ще однією родзинкою міста Мукачева, повідомляється на сайті міської ради Мукачева.