Найпопулярніші вершини Закарпаття: які гори варто підкорити цього літа

Вершини Українських Карпат можуть бути різними, але те, що не залишать байдужим нікого – це точно. І хоч гори привабливі у будь-яку пору року, влітку їх підкорювати найбезпечніше, та й краєвиди теж відрізняються.

Джерело:24 канал

Travel24 за підтримки SKODA KAROQ пропонує вам добірку з 5 найпопулярніших вершин, які варто підкорити. Тож не зволікайте, збирайте спорядження й вирушайте в похід!

Піп Іван Чорногірський

Однією з найвищих вершин Чорногірського хребта є ця гора, що сягає 2 028 метри. Вона розташована на південно-східній частині масиву Чорногора на межі двох областей: Закарпатської та Івано-Франківської. З вершини Попа Івана відкриваються мальовничі панорами на Говерлу, Бребенескул, Петрос, Гутин Томнатик та на гору Ребра.

Її родзинка – кам’яна обсерваторія, яку в 30-х роках XX століття побудували поляки. Віднедавна, вона була частково відновлена для туристичних потреб. Затятим мандрівникам вона відома за назвою “Білий Слон”.

Петрос

Гора висотою 2 020 метри розташована у північно-західній частині масиву між горами Шешул і Говерлою. Характеризується стрімкими схилами, тому досвідчені туристи не рекомендують ходити сюди без спеціального спорядження.

Нерідко її називають “Грозова гора”. Все тому що в негоду в ці місцини завжди б’ють блискавки, а шквальний вітер ламає та зносить всі будівлі на горі. Насправді цей маршрут доволі складний, але вартий підкорення.

Бребенескул

Друга серед найвищих гір Карпат (2 038 метри). Вона розташована на середині Чорногірського хребта, між горами Мунчель і Ребра. З гуцульського діалекту назва перекладається як “випуклий”, що повністю характеризує форму вершини.

Її вважають однією з найкрасивіших вершин на хребті: через особливе розташування і клімат на її схилах весь рік може лежати сніг, навіть влітку. Недалеко від неї розташоване найбільше високогірне озеро України – Бребенескул.

Гутин Томнатик

Вершина розташована в Рахівському районі, і сягає 2 016 метри. Вона є двотисячником Чорногори й частиною Карпатського біосферного заповідника.

Часто її оминають при підйомі на Бребенескул, але не радимо так робити, адже тутешня природа вражає. Дорогою сюди можна знайти озеро Бребенескул.

Говерла

Яка ж добірка без найвищої гори України (2 061 метра). Так, її підкорили ще далеко не всі! Однак у літню пору року людей тут дуже багато, особливо у вихідні. Тому охочим насолодитися тишею, пейзажами та зробити красиві фото, потрібно обирати будні. 

Цікаво, що на вершині встановлений кам’яний монумент у формі тризуба та закладено капсули із землею з усіх областей України. До речі, один із джерел Пруту бере свій початок саме в підніжжі гори, а поруч розташовані мальовничі водоспади.

Чим дістатися?

Найзручніше добиратися власним авто. Потрібно обирати таке, що зможе подолати певні ділянки, які не в найкращому стані. Ідеальним варіантом буде SKODA KAROQ, що провезе вас у будь-якому місці. Вона дозволить компактно скласти речі кожного з пасажирів, адже багажне відділення цього автомобіля вважається кращим у своєму класі (521 літр і 1630 зі складеними сидіннями). Крім того, ця модель дозволить зекономити бюджет, бо середня витрата палива від 4,50 літрів на 100 кілометрів. 

ЗакарпатПост