Будуючи Вільшанське водосховище, радянська влада вкрала проєкт чеського інженера

Хоч справжнього моря у Карпатах немає, та є рукотворне. Воно також зачаровує та надихає. Єдина біда – його дуже засмічують пластиком і це псує усі його принади. Але не будемо про погане, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Теребле-Ріцька гідроелектростанція будувалася в 50-х роках ХХ ст. у долинах рік Теребля та Ріка Хустського району. При проектуванні ГЕС використали ту особливість, що рівень Тереблі у середній течії вищий за рівень Ріки у долині на 210 метрів. Тому задумали зробити водосховище. Сам проєкт ГЕС розробив ще в часи Першої Чехословацької республіки чеський інженер Кріжка. Але будівництво потребувало дуже великих коштів. Тому чехи вирішили спорудити електростанцію поблизу Ужгорода зі значно скромнішими витратами. Будівництво ГЕС розпочалося аж за радянських часів, у 1949 році. Кошти для спорудження гідроелектростанції тодішній Союз  отримав від Фінляндії як союзника переможеної Німеччини. Цікаво, що частина матеріалів (металеві труби для трубопроводу) та обладнання також мають фінське або шведське походження та безперебійно експлуатуються досі… І ще дивує,  що довоєнний проект Кріжки втілили радянські інженери майже без змін.

 Греблю спорудили в долині Тереблі вище села Вільшани, а саму ГЕС звели у долині Ріки, у Нижньому Бистрому. На той час це був унікальний для Європи проєкт. ГЕС працює досі, однак зараз усе частіше виникають дискусії про екологічну та сейсмічну безпеку електростанції. Як би там не було, а побачити Вільшанське водосховище варто. Особливо у періоди повноводдя, коли  дамба перетворюється в ефектний водоспад, води якого з гучним шумом падають з висоти близько 20 метрів. На жаль, легенд про водосховище від місцевих почути не вдалося • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост