Закарпатська печера Молочний Камінь – місце, де жили люди ще 25 тисяч років тому

Карстова печера Молочний Камінь є природною пам’яткою, яка утворилася у вапняковій скелі. Її загальна довжина сягає понад 92 метри. Насичений вапняковий розчин, що просочується з тріщин скелі, має білуватий колір і нагадує молоко, звідси й назва скелі та печери. Але в людей інше пояснення, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

В основному, легенди зводяться до того, що на найближчі села налетіла татарська орда, яка палила хати та забирала місцеве населення  у неволю. Однак декому  вдалося втекти і заховатися у печері, спустившись у саму її глибочінь. Татари біля входу поставили варту, чекаючи, поки знесилені голодом люди почнуть виходити. Однак всередині з-під каменя потекло молоко (образно кажучи), і селяни ним живилися, поки татари не пішли геть. Відтоді печера отримала назву Молочний Камінь.

Також згідно з народними оповідками, місцеві розбійники-опришки зберігали у печері  скарби. Їх поки ніхто не знаходив, а от природні цінності там дійсно значні. Чого варте лише кам’яне убранство вапнякових печер різноманітних форм, яке формувалося протягом сотень тисяч років з розчиненого у воді, а потім осадженого кальциту.

Ще під час кам’яного віку печера стала домівкою для людей, які опинялися в Карпатах. Знахідки, виявлені у печері, датуються  26 – 25 тис. р. до н.е. Печера знаходиться поблизу села Велика Уголька Тячівського району.  

Температура повітря всередині печери всього 3 градуси. Вона має не тільки два входи, а й два яруси. На другий із них потрапити не так просто – туди веде секретний, не відразу помітний хід. Взимку печеру використовують для зимової сплячки колонії кажанів. Печеру варто побачити, по-перше, через те, що вона унікальна і дуже цікава зсередини, а, по-друге, дорога до неї проходить через незайманий буковий ліс, який внесений до світової спадщини ЮНЕСКО (в Україні лише 4 таких об’єкти). Загалом а Закарпатті багато унікальних місць і де побувати влітку – вирішувати кожному самостійно • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост