У Медведчука арештували 127 гектарів у Закарпатті: поліція сумнівається у законності отримання землі

Київський апеляційний суд не скасував арешт 127 гектарів землі у Закарпатській області, більша частина яких орендується ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур».

За версією слідства, невстановлені посадові особи Воловецької райдержадміністрації, за попередньою змовою групою осіб, незаконно надали у приватну власність ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» земельні ділянки, чим спричинили збиток державі, пише Судовий репортер.

Кримінальне провадження розслідується з 12.03.2021 Головним слідчим управлінням Національної поліції України за ознаками ч. 3 ст. 191 КК України.

Дві ділянки загальною площею 122 гектари землі ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» орендує на 49 років.

Ще три ділянки близько 5 гектарів ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» має у приватній власності.

Ухвалою суду арештовано саме ці п’ять ділянок. Усі вони мають призначення – для обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу.

У рішенні згадується ще дві лісові ділянки загальною площею 90,7 га, які не мають кадастрових номерів і використовуються ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» на підставі договору користування лісовою ділянкою від 12.09.2007 та договору довгострокового тимчасового користування лісами від 29.04.2013.

Печерський суд арештував ділянки ще 12 квітня цього року, але рішення немає у публічному доступі. Представники компанії не були на цьому засіданні і дізналися про арешт постфактум, отримавши ухвалу від слідчого поліції.

Захисникам ІК «Спорт-Тур» було відмовлено в наданні матеріалів справи для ознайомлення, з тої причини, що слідчий суддя перебував на лікарняному.

Суддею начебто не взято до уваги те, що товариство здійснює діяльність у сфері охорони здоров’я, спорту, розміщування на період тимчасового проживання. Рішенням суду заборонено будь-які реєстраційні дії щодо ділянок, а також заборонено компанії використовувати будь-яким чином землю, що, як кажуть її представники, перешкоджає легальній господарській діяльності.

Адвокати оскаржили арешт, кажучи суддя помилково визнав усі ділянки власністю компанії, тоді як більша частина їх орендується а до того ж ці землі, на їх думку, не мають ознак речового доказу. Близько 5 гектарів, які є у приватній власності, придбано не в органу державної влади, а в іншого власника – ЗАТ ФК «Динамо Київ» (Медведчук був одним із акціонерів цього футбольного клубу).

Київський апеляційний суд вважає, що матеріали справи доводять обґрунтованість арешту на земельні ділянки і є всі підстави вважати, що інакше це майно може бути пошкоджене, перетворене, передане чи відчужене.

Суд відкинув аргументи про відсутність підозрюваних, оскільки такий арешт становить собою форму забезпечення доказів і арешт для збереження правових доказів є самостійною правовою підставою та не вимагає обов’язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні і не пов’язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Майно, яке має ознаки речового доказу, повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку майно може бути відчужено, знищено, приховано, що перешкодить встановленню істини у справі. Так суд відповів на доводи адвокатів компанії «Спорт-Тур» щодо того, що частини землі їм не належить, а орендується.

Бенефіціарним власником ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» є Оксана Марченко.

11 травня Офіс генпрокурора повідомив народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку підозри в державній зраді і порушенні звичаїв війни, що виражалося у розграбуванні  національних цінностей в окупованому Криму. Мова про передачу РФ документів про розробку нафтового родовища «Глибока».

У двох інших епізодах йдеться про передачу Росії інформації про розташування секретного військового підрозділу Збройних сил України та участь Медведчука і Козака у проекті «Промінь» щодо вербування громадян України на користь Росії і формування мережі лояльних агентів впливу на користь сусідньої держави.

Офіс ГПУ і СБУ оприлюднили записи телефонних розмов Медведчука і колишнім замглави уряду РФ Дмітрієм Козаком.

ЗакарпатПост