Слизька напасть. Закарпатка вже 5 років не може виростити городину через слимаків. ВІДЕО

5 років жителька села Кам’яниця на Ужгородщині не може висаджувати городину. Каже: усе — через слимаків. Біолог Владислав Мірутенко розповідає: на Закарпатті завелися слимаки, родом з Іспанії.

Жителька села Кам’яниця Кристина Данканич каже: через слимаків у неї може не бути врожаю овочів, повідомляє Суспільне.

“Цього року ми саджали помідори, огірки, редиску та зелень, яка необхідна до столу. Огірки, поки вийшла лише третина, частину вони встигли погризти, помідори також гризуть і я підозрюю що вночі вони вигризають — і листочки починають жовтіти, і помідори починають жовтіти. Також редиска тільки виросла: і вже обгризена, і плід, і листочки”, — розповіла жінка.5 років без городини. Закарпатка не може вирощувати овочі через іспанських слимаківСуспільне Закарпаття

Кристина розповідає: через слимаків вона з чоловіком не саджала городину 5 років. Цього разу облаштували нову територію для овочів.

“Вичитали, що можна обмазати вапном по периметру і викласти гілочки хвої, — пояснила Кристина. — А до того ми користувалися спеціальною отрутою для цих слимаків, якою можна труїти, але вона дуже дороговартісна і це лише до першого дощу, тобто дощ випадає — і це змивається”.

Для знищення слимаків вона використовувала спеціальні препарати в гранулах. Біолог Ужгородського національного університету Владислав Мірутенко каже: це можна робити кілька разів на рік.5 років без городини. Закарпатка не може вирощувати овочі через іспанських слимаківСуспільне Закарпаття

“Ці гранули містять речовини, які зневоднюють слимака, тобто він просто висихає. Але вони допомагають лише проти тих, які ви зараз на ділянці маєте. А якщо вони встигли відкласти яйця і розмножитися, то зрозуміло, що наступна регенерація, яка з’явиться через місяць, вони вже знову будуть себе комфортно почувати”, — пояснив він.

За словами біолога, це — рудий іспанський слимак. Він активний у нічний час, а вдень ховається від спеки. Тому для того, щоб його впіймати, використовують підручні матеріали.5 років без городини. Закарпатка не може вирощувати овочі через іспанських слимаківСуспільне Закарпаття

“Розкладати по присадибних ділянках якісь обрізки дощок або стару черепицю, під ними залишається волога, і вони туди на ніч збираються і вранці, поки вони зібралися після ночі, це можна перевертати і знищувати”, — пояснив Владислав Мірутенко.

Біолог каже: батьківщиною таких рудих слимаків є південні регіони Іспанії, де вони не завдають шкоди сільському господарству. За словами Владислава Мірутенка, на Закарпаття їх завезли у 2017-му році разом із саджанцями зі Словаччини або Угорщини.

ЗакарпатПост