Як на Рахівщині облаштували підпірну стінку. ФОТО

Закарпатські краєвиди приваблюють туристів, милують око. Карпати заворожують і не можуть залишити байдужим нікого.

Але життя серед гір – особливе, повне специфічних моментів і справжніх викликів. Один з них – будівництво доріг. Прокласти автошлях на рівнині, і, скажімо, на мальовничій Рахівщині – дві великі різниці. Тут дорожнє полотно оточене двома потужними стихіями: з одного боку – стрімка, а в часи повеней безжальна гірська річка, з іншого – могутня скеля чи гора, каміння, селі з якої за несприятливої погоди зносять усе на своєму шляху.

«Оскільки нам передусім ідеться про безпеку учасників дорожнього руху, на маршруті Н-09 Мукачево – Рахів – Івано-Франківськ – Львів активно будуємо підпірні конструкції: і низові, і верхові стінки», – прокоментував голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.

Реконструкція автошляху стала можливою завдяки програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Згідно з даними Служби автомобільних доріг у Закарпатській області наш регіон – лідер із влаштування підпірних конструкцій. Перші захищають дорожнє покриття від розмиву річок, другі – від зсувів ґрунту на дорогу.

«На ділянці маршруту Н-09 Мукачево – Рахів – Івано-Франківськ – Львів перед селом Ділове укріпили схил габіонами. Для будівництва цієї конструкції підряднику знадобилося кілька місяців», – зазначив Анатолій Полосков.

Габіони – це ящики з сітки, які наповнені камінням. Їх можна вбудувати як у верхню стінку, так і у нижню, плюс їх можна монтувати локально. Термін придатності габіонів – щонайменше 20 років, повідомляє Закарпатська ОДА.

ЗакарпатПост