Українцям продають фальсифікат молока: в продукції знайшли соду, миючий засіб і антибіотики

 Україні в фальсифікат молока додають миючі засоби, соду і антибіотики. В деяких підробках молочного жиру взагалі немає, водночас на смак таку продукцію визначити складно.

Про це в коментарі OBOZREVATEL заявила Глава правління ГО “Споживча довіра” Олена Куликова. За її словами, молочні жири в молоці можуть замінювати рослинними. Це не так шкідливо для здоров’я, ми всього лише не отримаємо тих корисних речовин, за які заплатили купуючи, нібито, якісне молоко. Але в фальсифікат молока можуть бути і інші речовини:

“Коли молоко приймають на виробництво, на молочний комбінат, його перевіряють на рівень жирності. Щоб рівень був достатнім, в молоко, яке розбавляється водою, постачальники можуть додавати миючі засоби і соду. Ці речовини вступають в хімічну реакцію і таким чином апарати показують більш високу жирність. Якщо молоко не дуже хорошої якості по мікробіології, сода також трохи осаджує бактеріальну флору. Зараз хімія далеко крокує, і псевдовиробники молока викручуються, як можуть. В молоці може бути і перероблений курячий жир і навіть гідрогенізовані жири (трансжири). Це вже небезпечно для життя і здоров’я людини”

За словами Олени Куликової, фальсифікат найчастіше зустрічається у невеликих недобросовісних виробництвах. Неякісне молоко, швидше за все, не буде відрізнятися за смаком від якісного продукту. Визначити фальсифікат можна тільки в лабораторії. Але щоб убезпечити себе, експерт радить купувати продукцію великих виробників у великих торгових мережах. Це гарантує більш ретельний контроль якості.

У маленьких магазинах, на базарах, де люди намагаються заощадити, де продукція коштує дешевше – там більша ймовірність потрапити на фальсифікат. “Коли біля метро продають молоко на розлив в пластикових пляшках – я взагалі не знаю, як люди можуть таке купувати. Продукт зберігається не в холодильнику, є питання по мікробіології. Також харчова цінність такого продукту дуже сумнівна, можуть бути добавки і антибіотиків, і ті ж миючі засоби, сода, все що завгодно”, – пояснила експертка.

Купуючи молоко, варто особливу увагу звернути на термін придатності та умови зберігання. Неправильне зберігання може зменшити термін придатності в рази.

ЗакарпатПост