Які олії популярні в Україні. Чим вони корисні та шкідливі

Розглянемо детально найпоширеніші види олій, аби дізнатися про їхню користь та яку вони приховують небезпеку, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Оливкова

Це – надзвичайно популярна у всьому світі олія, вважається найбільш дієтичною і універсальною. Мононасичені жири, що містяться в ній, очищають кров від холестерину, знижуючи ризик виникнення серцево-судинних захворювань. У ній високий вміст вітаміну А, Е та інших корисних речовин. При нагріванні оливкова олія практично не утворює канцерогенів (речовин, які сприяють утворенню та розвитку ракових захворювань).

Дослідження показали, що оливкова олія може захистити від хвороб серця. У країнах, де люди використовують оливкову олію в якості основного джерела жиру, низька смертність від ішемічної хвороби серця. Одне дослідження показало, що у людей, які їдять більше оливкової олії знижується ризик першого серцевого нападу порівняно з тими, хто їв менше.

Дослідження 2011 року доводить, що літні люди, які часто використовували оливкову олію, мали на 41% менший ризик розвитку інсульту, ніж ті, хто ніколи не використовував її.

Гарбузова

У її складі є вітаміни А, С, Р, Е, В1, В2, омега-3 і омега-6, жирні кислоти. Гарбузова олія має виражений приємний смак, нею можна заправляти салати і доповнювати інші страви – сири, макарони, супи і навіть десерти. Завдяки вмісту алкалоїдів, здатних виводити з організму токсини, гарбузова олія допомагає при отруєннях. Може викликати послаблюючий ефект, іноді, в дуже рідкісних випадках – алергічні реакції.

Олія волоського горіха

Прийшла з середземноморської та кавказької кухні, де цей вид олії застосовується дуже широко. До її складу входить вітамін А і рекордна кількість вітамінів групи В, С, Е, різні мікро – і макроелементи. Рекомендується до вживання в свіжому вигляді при гіпертонії, діабеті, захворюванні щитовидної залози, шкіри, імунної системи.

Кукурудзяна

Відрізняється високим вмістом вітаміну Е (у 2 рази більше, ніж в соняшниковій або оливковій). Вона не має запаху, смаку і тому відмінно підходить для заправок і соусів. Крім вітаміну Е в ній містяться вітаміни F, PP, A, B1 і арахідонова, лінолева, пальмітинова та інші кислоти. Незважаючи на багатий склад, вживати в їжу кукурудзяну олію слід з обережністю, вона може посилювати згортання крові. Тому людям з тромбозами і тромбофлебітом вона є протипоказаною.

Пальмова

Одержала широке поширення в кулінарії через дешевизну і доступність, але, мабуть, жоден вид олії не піддавався таким нападам і звинуваченням у шкоді для людського організму. Однак якісна пальмова олія  містить такі корисні речовини, як антиоксиданти і тригліцериди, які є джерелом додаткової енергії. При цьому вона добре засвоюється організмом. До недоліків пальмової олії відноситься велика концентрація в ній ненасичених жирів, так що зловживати нею не варто.

Лляна

Лляна олія займає перше місце у питанні біологічної цінності серед усіх харчових рослинних олій. До її складу входять омега-3, жирні кислоти, вітаміни А, Е, Р. Вона має унікальні дієтичні властивості і допомагає поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, імунної, кровоносної, серцево-судинної систем. Сама олія набуває характерний запах оліфи і гірчить.

Але слід пам’ятати, що при смаженні та нагріванні всі олії стають шкідливими. Тому краще їх застосовувати в сирому вигляді • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост