Кількість крадіжок через Інтернет за рік в Україні зросла у два рази

Як повідомив перший заступник голови Департаменту кіберполіції України Сергій Кропива, у минулому році кількість звернень до Департаменту кіберполіції зросла в два рази. І це при тому, що до правоохоронців у разі шахрайства звертається лише одиниці. Лише уявіть, які масштаби злочинності маємо в реальності, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

І при цьому наші земляки, які живуть чесно, почувають себе у безпеці і гадки не мають, що кожної миті можуть потрапити на шахрайський гачок.

Згідно з опитуванням, яке провела компанія OLX у березні цього року, охопивши при цьому  понад 11 000 користувачів, з’ясувалося, що 57% українців не знають жодного пособу захисту від Інтернет-шахрайств.

Крім того, стало відомо, що українці практично не звертаються до кіберполіції через шахрайство – лише 2 з 10 людей пишуть заяву в правоохоронні органи, хоча тільки вони можуть притягнути злодія до відповідальності. До банку звернуться троє з 10 постраждалих, а до служби підтримки сервісу – тільки половина. Більша ж частина респондентів просто закриють вкладку ресурсу або розповідають про проблему рідним.

Як повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко, на початку пандемії в Інтернеті процвітала торгівля засобами захисту, при цьому маски чи захисні костюми замовники отримували далеко не завжди. А згодам почалися махінації із продажем негативних тестів на ковід. Як правило, купували їх для виїзду за кордон і ціни коливалися в межах 400-1800 гривень.

Зараз кіберзлочинці повернулися до більш звичного ритму роботи і найчастіше полюють на клієнтів на сайтах оголошень та продажу • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост