«Всіх запакуємо в автобус і вивеземо», – міський голова Рівного про закарпатських ромів

Роми «дістали» не лише жителів Рівного, які розмістили петицію на сайті міськради з проханням притягнути перших до відповідальності за вибивання вікон в авто і вимагання грошей.

Передплата на газету ЯСНО триває! Читайте кращу газету щотижня!

Їхня поведінка обурила і міського голову Олександра Третяка. Так, в ефірі Радіо Трек він сказав:

Я максимально стримуюся в емоціях. Але, дивлячись на цю ситуацію із ромською національністю, у мене бракує слів і толерантності до того, що вони творять у місті.

Буквально на днях мав провести засідання робочої групи з правоохоронними органами, щоб вирішити це питання, щоб представники ромської національності не поводилися так нахабно.

Правоохоронці мали б стежити за цим і муніципальна варта, яку ми ось-ось запускаємо. 

Втім, притягнути до відповідальності ромів непросто. Бо, як правило, це безхатьки, які не мають паспортів, реєстрації, постійного місця проживання.

Олександр Третяк розповів, що недавно на вулиці Рівного зустрів ромів і сказав, що у них є пару годин, щоб забратися з міста. Але ті поскаржилися, що не їздять поїзди, автобуси тощо. Тож міський голова налаштований рішуче: Я бачу, що йде до того, що ми зробимо радикально: всіх запакуємо в автобус і вивеземо в їхнє рідне Закарпаття.

І як стало відомо zakarpatpost.net міський голова Рівного Олександр Третяк («Європейська солідарність») попросив вибачення за висловлювання на адресу ромів.

«Вчора на запитання журналістів щодо протиправної поведінки представників національних меншин у нашому місті відповів досить емоційно за що хочу попросити вибачення. Така моя реакція викликана численними скаргами рівнян, зокрема петицією на сайті міської ради «Притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності ромське населення» та іншими зверненнями.

Водночас у нашій громаді дійсно склалася складна ситуація з протиправними діями різних осіб, що займаються жебракуванням та іншими протиправними діями, що порушують правила громадського порядку. Боротися з ними правоохоронці намагаються, втім безрезультатно. Адже в нашій державі жебракування офіційно не заборонене.

Справа не в тому, що ми маємо упереджене ставлення до осіб певної національності, а справа у порушеннях Кримінального кодексу конкретними громадянами, незалежно від їх етнічного походження.

Тому кожного, хто буде порушувати Закон, чекатиме покарання. Незалежно від етнічного походження, адже всі рівні і мають не лише однакові права, але й однакові обов‘язки вести себе по-людськи.

Рівне  – відкрите для всіх, але мій обов’язок, як міського голови, якого обрали для захисту інтересів рівнян, обов’язково захищати мешканців нашої громади».