Пільговиків можуть перестати безкоштовно перевозити в Ужгороді: в чому причина. ВІДЕО

Пільговиків можуть перестати безкоштовно перевозити в громадському транспорті Ужгорода з кінця червня-початку липня. Про це нині Суспільному повідомив голова Асоціації перевізників міста Олексій Куля.

Йдеться не про комунальні «Електрони», а про приватні автобуси, які працюють на маршрутах міста. Олексій Куля каже: скасувати там безоплатне перевезення пенсіонерів, школярів та інших пільговиків можуть через недофінансування від міськради.

Ужгородку Любов, як і інших пенсіонерів, наразі у громадському транспорті міста перевозять безкоштовно. Жінка каже: якщо пільговикам доведеться платити за проїзд, розраховуватися їм буде нічим.

“Якщо старикам їздити із пересадками, то звідки візьмеш із пенсії на поїздки? До лікаря аналізи здавати, потім купити продукти. То вб’є нас”, — сказала жінка.

Валерій Шамов теж їздить безкоштовно. Для цього чоловік має посвідчення пенсіонера.Пільговиків можуть перестати безкоштовно перевозити в Ужгороді: в чому причинаСуспільне Закарпаття

В Ужгороді цих та інших пенсіонерів із кінця червня — початку липня можуть перестати возити безкоштовно. Це стосується не лише їх, а й людей з інвалідністю, школярів, членів багатодітних сімей, учасників бойових дій та інших пільговиків, які наразі їздять безоплатно, — розповів голова Асоціації перевізників міста Олексій Куля. Він каже: це хочуть запровадити на всіх маршрутах, де працюють приватні перевізники, бо вартість таких поїздок їм перестала компенсовувати міськрада.

“На сьогоднішній день міська рада боргує за пільгові перевезення майже за три місяці цього року, — сказав голова Асоціації перевізників. — Кожному з 3 підприємств — по 300 тисяч гривень і більше. А загалом за минулі роки, якщо підсумувати, то міська рада боргує близько 30 млн гривень, починаючи з 2018-го року. У нас на сьогоднішній день є заборгованості по зарплатах, по податках і по паливу”.

Директор Ужгородського АТП 12107 Володимир Козун розповів: в Ужгороді 42 тисячі зі 116 тисяч людей мають право безкоштовного проїзду.

“Якщо для пасажира цей проїзд безкоштовний, то для перевізника потрібен ресурс, щоб здійснювати ці перевезення. Тобто він не є безкоштовний для нас. На жаль, на цей рік, із бюджету, який подав Департамент соцзахисту населення, ці кошти вже закінчилися”, — пояснив Володимир Козун.Пільговиків можуть перестати безкоштовно перевозити в Ужгороді: в чому причинаСуспільне Закарпаття

За його словами директора, перевізники звернулися до міськради 1 червня.

Йдеться лише про приватних, тобто комунальні “Електрони” і надалі перевозитимуть пільговиків безкоштовно. У міськраді одержали заяву, її мають розглянути до 15 червня, — каже начальник відділу транспорту Петро Бобик.

“Перевізник зобов’язаний за законодавством забезпечувати пільгове перевезення громадян, які визначені державою, — сказав він. — Тобто з одного боку перевізник має перевозити пільгову категорію громадян. Ми зобов’язані надати компенсацію, але під це не завжди є ресурс. Звернення від приватних перевізників буде розглянуто у визначений термін, який вони просили. Наразі для вирішення цього питання у нас ще є тиждень”.

Цьогоріч в Ужгороді на пільгові перевезення передбачено 16 мільйонів гривень, розповіла начальниця відділу обліку отримувачів пільг Світлана Безпечна. Їх розподіляють поступово між 4-ма перевізниками: трьома приватними і комунальним.

“Понад 6 мільйонів ми вже виплатили, — сказала Світлана Безпечна. — До кінця року ще 10 мільйонів нам мають довиділити. Коли гроші прийдуть із бюджету, вони будуть розподілені між перевізниками до кінця року. На період літніх канікул і на період вихідних днів ми пільгові перевезення не рахуємо. Це рішення виконкому. Ми їх не рахуємо по святкових днях”.

До 15-го червня пільговиків ще перевозитимуть безкоштовно. Після цього приватні перевізники очікують рішення міськради. Світлана Безпечна каже: щоб відшкодувати ще 10 мільйонів, які передбачені на цей рік, чи одержати дофінансування, потрібне рішення депутатів.

ЗакарпатПост