У давнину закарпатці лікувалися рослинами, глиною та каменями

Зараз усе більшої популярності набуває гомеопатія, яка передбачає лікування не хімічними шкідливими ліками, якими переповнені  традиційні аптеки і які часто якщо навіть знімають симптоми одного захворювання, то гублять інші органи, а зцілення організму за допомогою трав і мінералів. Це – так зване повернення до наших правитоків…. Адже в давнину наші пращури були набагато здоровішими, при тому, що  не було комфортних лікарень, сучасного діагностичного обладнання, аптек на кожному кроці… і не було тоді таких страшних хвороб, які  з’являються в сучасному світі, у епоху космічних технологій та Інтернету. Тому людство все більше замислюється, чи в правильному руслі ми рухаємось. І все більше людей переконуються, що треба вивчати те, як жили люди раніше, коли не було так званих благ цивілізації. Так, тоді вони були менш освіченими, але це не заважало їм прожити довге і повне сил та енергії життя, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

А ось що з цього приводу каже  газеті ЯСНО етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ: «Протягом усієї еволюції людства в основі медицини лежали народні методи лікування. Це – зцілення травами, різними мінералами, ліками тваринного походження, як правило – усілякі мазі. Про такі методи лікування сучасна медицина вже навіть не сперечається. Але раніше міфологічний світогляд людей був поєднаний із певними замовляннями, певними діями, певними, як нам зараз здається, несумісними речами. І це підсилювало віру людей в дієвість тих засобів. Тому практично донедавна і навіть зараз у деяких випадках при ряді захворювань звертаються до примівників, баїль, знахарок, які лікують недуги народними методами. Адже віра генерує в людях прихований потенціал і включає механізми самолікування. А у поєднанні з природними компонентами, такими, як камені, глина, рослини, з людьми дійсно стаються дива. Ми ж усі – частина природи і це треба завжди пам’ятати».

Закарпатський туризмознавець Федір Шандор теж вивчає минуле нашого краю. Він також загадує, що ще століття тому більшість наших земляків лікувалися виключно травами та мінералами. Більше того, він розробив класифікацію, у якому районі Закарпаття які є цілющі камені і що за їх допомогою можна зцілити.

Отже, що це за камені? • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост