Монах дивом зцілився від сліпоти

Іподиякон Нектарій Янгстон дивом зцілився від прогресуючої сліпоти. Розповідь про це опублікував сайт Руської Православної Церкви Закордоном, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Брат Нектарій служить головним регентом парафії Місії Іверської ікони Пресвятої Богородиці у Гонолулу, штат Гавайї, США. Своє служіння Місії він почав у п’ятнадцятирічному віці й продовжує вже 25 років. Під час подорожі з Іверської іконою по Сполучених Штатах і Канаді у жовтні й листопаді 2018 року, церковнослужитель захворів на пневмонію, але відмовився достроково завершити своє паломництво. Додому він повернувся вже дуже хворим.

На тлі прийому стероїдних препаратів у Нектарія сильно підвищився рівень цукру в крові. У січні 2019 року чоловік пережив діабетичний криз, після чого практично осліп на ліве око і почав втрачати зір у правому оці. Втрата зору вплинула на якість життя іподиякона Нектарія: він потребував сторонньої допомоги, йому стало важко служити на криласі, а також зачитувати імена та молитовні прохання тисяч віруючих перед чудотворною Іверської іконою, що він робив 12 років щодня, починаючи з 3-х годин ранку.

Дізнавшись про хворобу Нектарія, безліч людей почали молитися за його одужання. Молебні правилися на Афоні, в Єрусалимі, Києво-Печерській та Почаївській лаврах, по всій Росії, Грузії, Румунії, Греції, у США, Канаді та інших країнах. Після багатотижневих молитов і прохань сталося чудо, про яке Нектарій розповів після благословення свого духовного отця.

«Ввечері 24 лютого мій стан значно погіршився. Стрімкі перепади мого зору викликали в мене болючі мігрені… Тієї ночі я ліг спати і спав усю ніч. Я би не посмів переказати, що сталося далі, але мій духовний отець сказав, що «я повинен розповісти усе, що зі мною сталося». Мені наснилося, що я сиджу в кімнаті й читаю книгу, а праворуч від мене сиділа юна Діва, Яка, посміхаючись, дивилася на мене. Руки у Неї були на колінах. Це була Пресвята Богородиця. Я глянув на Неї, і Вона посміхнулася. Я ж відчув, що на моєму обличчі теж з’явилася посмішка. Повний і досконалий мир панував навколо. І відразу після цього я прокинувся. Це було все, що я бачив. Не більше не менше. Тільки мир, що панує навколо.

Я інстинктивно потягнувся до мого телефону, який стояв на зарядці у той час, і глянув на час. Було рано. Я потім зрозумів, що я не надів окуляри і відразу потягнувся за ними. Але потім я раптом усвідомив, що щось змінилося. Я міг бачити все, буквально все… без окулярів! У якомусь шоці я схопив мою Біблію і, відкривши її, зміг чудово бачити уривок перед моїми очима, а саме Друге Послання до Коринфян (5:7): “Бо ми ходимо вірою, а не видінням”. За Божим промислом, я відкрив Біблію саме на цій сторінці! Я встав, побіг до каплиці, де зараз зберігається свята Іверська Ікона (у нас ще немає храму, відкритого для всіх). Я глянув на лик Пресвятої Богородиці. Мир. Тільки… Мир», – поділився пережитим іподиякон Нектарій.

Зцілення гавайського церковнослужителя сталося 25 лютого (12 лютого за старим стилем) – у свято чудотворної Іверської ікони Пресвятої Богородиці. З цього дня гострота зору в обох очах Нектарія стабілізувалася. І хоча цукор у його крові все ще високий, окуліст визнала подію чудом: «Я не можу цього пояснити, – сказала лікар Нектарію, – але в очах у вас не залишилося і сліду діабету».

Сам Нектарій Янгстон робить із того, що сталося, такий висновок: «Я розумію, що Господь попустив мені пройти через це випробування для покращення моєї душі та зміцнення моєї надії на Його Пресвяту Благодать. Господь благ. Щоби не трапилося у житті, це єдине, що дійсно важливо… Наші труднощі, фізичні, пов’язані зі станом здоров’я, уявні, навіть фінансові, словом, якими б вони не були, повинні привести нас ближче до Бога, не віддалити нас від Нього… Які б складнощі ви не відчували у своєму житті, це практичний момент щодо будівництва нашого «християнського характеру»… Милістю Божою, ми, православні християни, володіємо дорогоцінним даром, який далеко не всі мають у цьому світі – істиною. Тож нехай ніколи ми не сміємо відмовитися від того, що у нас є, нехай же ніколи ми не будемо коливатися в нашій істини, збережімо ж її для тих, хто прийде після нас!» • Більше унікальних історій у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост