Унгварит-хлоропал. Камені, якими лікувалися закарпатці і на які багата область

Знайти цей камінь можна в Ужгороді та Ужгородському районі. Його знайшов у кар’єрі на околиці Ужгорода в 1839 р. дослідник Глекер. Згодом з’ясувалося, що це зовсім не самостійний мінерал певного складу, а опал із домішками інших речовин та заліза. Через зелений колір його ще називають хлоропалом. Але в нього досить різноманітна гама: може мати зеленувато-жовтий, фісташково-зелений, коричневий, бурштиново-жовтий, червоно-бурий, сірувато-блакитний та чорно-бурий відтінки, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Чим же він унікальний?

Дивно, але факт: дві головні складові цього каменю – вода і кремнієва кислота! Опал ще називають «старіючим» каменем. Коли вода випаровується, опал тріскається. А ось при зануренні у воду «молодшає». Підживлюючись своєю стихією, опал знову починає випромінювати блиск.

Здавна опал і воду, настояну на цьому мінералі, застосовували для лікування таких захворювань, як різного роду інфекції, хвороби серця. Також вважалося, що цей мінерал лікує нервові захворювання, виводить зі стану депресії, позбавляє від безсоння і нічних кошмарів, знімає наслідки стресових ситуацій. Багаті закарпатці колись  носили на собі цей камінь для профілактики простудних захворювань. Існує думка, що якщо вдивлятися в опал по декілька хвилин на день, то можна значно поліпшити зір, знизити очний тиск. У деяких країнах опал рекомендують носити жінкам при безплідді • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост