На Закарпатті є унікальне село зі скелею пам’яті та лихим водоспадом

Є на Закарпатті цікаве село – Костилівка. Знаходиться воно на Рахівщині, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

За одною з місцевих легенд, колись це поселення було оточене валом і частоколом. Його мешканці стерегли так званий Солоний шлях (шлях, яким возили сіль із Солотвина), і коли з’явився загін татар, що прямував з-за Карпат в Угорщину, поселенці вступили в нерівний бій і всі загинули. Жорстокий хан наказав відрізати усім голови – слово «берлибаш» («берли» – меч і «баш» – голова) буквально означає «голова з плеч». Коли тут знову з’явилися люди, то побачили купи кісток, що і дало другу назву селу — Костилівка.

Село ще цікаве тим, що там є геологічна пам’ятка «Скеля стрімчак», більш відома, як «Скеля пам’яті». На хресті, який височить на скелі, викарбувано рік — 1863. За однією з версій саме в цей час італійці та австро-угорці прокладали залізницю через село. Тоді місцеве населення жило і працювало у  дуже важких умовах, а це спричинило виникнення епідемії чуми, від якої загинуло багато людей. У пам’ять про них тут і встановлено хрест. Саме через це скеля й  отримала символічну назву «Скеля пам’яті».

Крім того, неподалік села є ще одне цікаве місце –  маловідомий водоспад Лихий. Таку назву він отримав не випадково.

За легендою, колись у селі жила бідна вдова, яка не мала дітей. Дуже бідувала жінка і голодувала. Та одного разу пішла до водоспаду прати речі і знайшла там скриню із золотими монетами. Дуже зраділа нещасна, адже відтепер могла собі дозволити купити не лише їжу, але й багато чого. Та жінка була настільки доброю, що не взяла собі всі гроші, а частину роздала тим, хто їй раніше допомагав – сусідам, знайомим, а також найбільш нужденним. Про знахідку дізнався пан. Йому теж захотілося легких грошей. От він і відправив наступного дня вдосвіта свою дружину до водоспаду прати одяг. Та жінка була незграбною, повною і до роботи не звикла, горами та лісовими стежками не ходила. Тож ледве дійшла вона до води і замочила білизну. А коли хотіла її полоскати, послизнулась на камені, впала і втопилася. Коли пан дізнався, то прозвав водоспад Лихим, а сам незабаром помер від горя  • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост