АНОНС. Чому Папа Римський зробив такий подарунок закарпатському селу

Кожне закарпатське місто чи село унікальне. У кожному є багато цікавих місць, які хочеться відвідати. Також цікаво послухати легенди, яких у нашому краї дуже багато… і не лише про села, а часто навіть про струмки, озера, ріки, гори чи скелі. Нині газета ЯСНО помандрує у село Білки на Іршавщині, а тепер уже – на Хустщині… адже там є чи не єдиний в Україні пам’ятник тверезості і там жив найсильніший чоловік минулого століття.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

 Там, де білки

Білки – одне з найбільших сіл України. Розташоване в долині річки Боржави. За останнім переписом там живе 7320 осіб.

Назва Bilke (Bilki) вперше згадується в дипломах у 1338 році під назвою Bylke. У 14 столітті село було власністю сім’ї Білкей, через що,  ймовірно, і отримало таку назву.

Однак про походження назви села існують і різні легенди. У першій розповідається про красиву бідну дівчину-білявку Більку. Білька працювала в багатого, старого чоловіка, котрий закохався в неї. Але вона любила бідного хлопця і не відповідала взаємністю панові. Та батьки наполягали, щоб дівчина вийшла за нього заміж. Білька з горя пішла до потоку і втопилася. Селяни відомстили за дівчину: вбили пана і спалили маєтки. Потік на її честь назвали Білка, а поселення, яке виростало на його берегах — Білки • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост