Вчора ужгородці мали можливість побачити грандіозне світлове шоу

Світловим шоу на будівлі хоральної синагоги закінчилася напередодні мистецька резиденція Transcarpathia: Inside&Outside в Ужгороді Масштабний 3D-mapping перформанс у суботу ввечері розповідав про Закарпаття.

Світлове шоу транслювали на будівлю Ужгородської хоральної синагоги, нині – Закарпатської обласної філармонії. Таким чином митці, що брали участь у резиденції Transcarpathia: Inside and outside – з Ужгорода, Одеси та Києва, команда проєкту – Київ, Харків, Одеса, Румунія, Угорщина – спробували розповісти про своє бачення особливостей і проблем карпатського регіону. Над відеомаппінгом працювала студія ArtZebs, учасники, лауреати й члени журі провідних українських та світових фестивалів аудіовізуальних мистецтв. Відеоперформанс постав ніби п’ятивимірна книга, у якій поєднали історії чотирьох команд-учасниць і узагальнюючу історію від ArtZebs. «Вибір місця для 3D-mapping’у – це звернення до історії взаємозв’язків, які існували в цьому соціумі, – говорить Настя Лойко, учасниця ArtZebs Studio, координаторка напрямку 3D-mapping на резиденції. – Синагога – це важливий історичний контекст і прекрасна за архітектурою будівля, до якої хочеться привабити глядача. Її форма, оздоблення, – це певний мистецький челендж, але й контекстуальна підказка».

Ініціаторка резиденції Transcarpathia: Insude&Outside, форуму «СлободаКульт» (Ужгород/Мукачево, червень 2018) та форумів Донкульт і Галіціякульт. Співзасновниця благодійного фонду Dofa Fund та аукціонного дому Сorner’s, співрозробниця низки законопроєктів, пов’язаних зі збереженням та переміщенням культурної спадщини – Ольга Сагайдак .

За її словами, це спроба прорити культурні тунелі для «мистецького перевезення» ідей. Митці та мисткині, за словами організаторів резиденції, вивчали проблематику й специфіку Карпатських територій (питання екології, урбаністики, сусідства, міжкультурних зв’язків), яка є спільною для всіх країн регіону: України, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Польщі.Мистецька резиденція Transcarpathia: Inside and outside, яка тривала в Ужгороді у червні, може стати постійним міжнародним проєктом мистецького дослідження Карпатського регіону та трансляції його проблематики за допомогою нових медіа. Проєкт підтримує Європейський Союз за програмою House of Europe, повідомляє Ужгородська міська рада.

ЗакарпатПост