В Україні хочуть відновити експорт лісу-кругляка

Міністерство економіки опублікувало на своєму сайті законопроєкт, мета якого скасування заборони на експорт лісу-кругляка з України. Таким рішенням фактично можуть підставити нового міністра економіки Олексія Любченка – під його керівництвом відомство може відновити продаж українського лісу, що призведе до знищення Карпат.

Наслідки цього можуть бути такі, що деревини не вистачатиме для власної деревообробної та меблевої галузей. Замість того, щоб виробляти меблі в Україні і відправляти її за кордон, створюючи робочі місця і отримуючи валютну виручку, уряд хоче дозволити вивозити з країни ліс-кругляк. Це в майбутньому може привести до втрати робочих місць для 200 тис. осіб, які зараз зайняті у деревообробній і меблевій галузях, пише Обозреватель.

Метою законопроєкту, згідно з документом, є “сумлінне виконання постанови Арбітражної групи в рамках спору в зв’язку з тимчасовою забороною експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді”. Хоча в самому рішенні йдеться тільки про те, що для мораторію потрібно прописати інші причини (не економічні, а екологічні).

У законопроєкті детально прописана процедура видачі та відкликання сертифікатів про походження лісоматеріалів та окремих виробів з деревини, який є обов’язковою вимогою для експорту деревини, а також оприлюднення всіх виданих сертифікатів у вигляді електронних документів в єдиному державному інформаційному вебпортал “Єдине вікно для міжнародної торгівлі”.

Головне ж нововведення – із закону хочуть повністю виключити норму про мораторій (заборону) на експорт лісу-кругляка. Це фактично призведе до того, що країни ЄС зможуть законно купувати українську необроблену деревину.

Заборону на експорт лісу скасують

Яке рішення ухвалив Арбітраж?

Ще в кінці минулого року Україна в арбітражному суді сперечалася з ЄС про те, чи можна забороняти продаж необробленої деревини. Тоді Арбітраж вирішив:

  • Україна має право забороняти експорт лісу;
  • заборона, яку ввели в 2005-му, відповідає міжнародним зобов’язанням і правам України;
  • заборона, яку ввели в 2015-му, не відповідає Угоді про Асоціацію з ЄС; її потрібно просто переписати.

У чому підступ? В законі від 2015 року народні депутати вказали як одну з причин заборони на експорт – захист власного виробника, економічних інтересів України. Таке формулювання і стала причиною того, що Арбітраж визнав цю заборону незаконним, але визнав правомірність попереднього обмеження.

Тобто, якщо ввести новий мораторій, в якому замість захисту економічних інтересів прописати як мета збереження лісу і порятунок екології, проблем із забороною не буде.Без мораторію обійтися не вийде: Україна ризикує залишитися без лісів

Раніше британські дослідники Earthsight з’ясували, що українські Карпати незаконно вирубують і поставляють в країни ЄС, після з деревини виготовляють меблі, яку продають по всьому світу. Український бюджет втрачає мільярди.

Якщо повністю скасувати мораторій, ліси може вистачити на 10-30 років, після деревини не вистачить ні для експорту, ні для українського виробництва. Крім того, така ситуація може призвести до загибелі українських Карпат.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації аудиту країни заявив, що тільки на лісах, розвитку власної деревообробної промисловості Україна може заробити близько 40 млрд грн. Водночас зовнішні кредити, взяті за всі роки незалежності, становлять близько 42 млрд доларів.

ЗакарпатПост