В Ужгородській міськраді прокоментували інцидент із падінням гілки на терасу

У міській раді прокоментували випадок із падінням гілки з дерева у центрі міста на терасу пабу. Внаслідок інциденту постраждали відвідувачі закладу. Одна із потерпілих – у лікарні.  У міськраді зазначають, що за станом дерев наглядає Департамент житлово-комунального господарства.

Ясен Масарика має охоронний статус, оскільки є пам’яткою природи місцевого значення. Його обстежували кілька років тому. Наразі ж спеціальна комісія огляне дерево, а також розбереться із питанням розміщення терас навколо ясена Масарика, повідомляє Заголовок

Про це сьогодні, 25 червня, у коментарі журналістам сказав начальник управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради Олег Боршовський.

«За стан дерев відповідає Департамент житлово-комунального господарства, вони контролюють питання і щодо аварійності дерев. Але, для того, щоби провести обрізку чи санітарну чистку дерев, має бути складена комісія, яка проведе відповідне обстеження», – уточнив Боршовський.

За його словами, наразі відомо, що гілка, яка впала з ясеня Масарика, не була аварійна. «Сказати, що її потрібно було зрізати – не можемо. Вчора був вітер і було повідомлення гідрометцентру, що можуть бути буревії», – зазначив Олег Боршовський.

Також він додав, що ясен Масарика – це пам’ятка природи місцевого значення, дерево має охоронний статус і до нагляду за ним має бути інший підхід, в першу чергу, з огляду на необхідність його збереження. Дерево оглядали кілька років тому, проблем не виявили. «У 2017 році його обстежили на аварійність, у 2018 – повторно. На той момент, коли були проведені обстеження, якщо були аварійні гілки, їх зрізали. Якихось особливих проблем не було. У 2019-2020 роках таке обстеження не проводилося», – уточнив Боршовський.

Головний архітектор додав, що якоїсь обов’язкової періодичності огляду цього дерева немає: «Якщо бачимо наочно, що є проблема з деревом, створюється комісія і враховується аварійність гілок. У нас у місті є багато зелених насаджень. Є багато звернень від мешканців з проханням зрізати аварійні гілки чи дерева біля індивідуальної забудови. Але потім маємо зауваження, чому дерева були зарізані», – каже Олег Боршовський.

Щодо ясеня Масарика міська влада має охоронні зобов’язання. «Буде створена комісія для огляду цього дерева, також будуть прописані заходи, які мають бути застосовані щодо нього щодо нього. Крім того, будуть перевірені тераси навколо ясеня. Наразі не можу сказати, чи столики були розміщені відповідно, до затверджених схем розташування літніх терас. Комісія вивчить питання і щодо розміщення терас, і щодо охорони цього дерева», – підкреслив Боршовський.   

Нагадаємо, вчора ввечері, 24 червня, величезна гілка із ясеня Масарика впала на терасу пабу на набережній Незалежності. Постраждали відвідувачі, зокрема, одна дівчина отримала серйозні травми.

 ЗакарпатПост