Дорогі квартири й проблеми з працевлаштуванням: закарпатка – про життя в Чехії

Українка на ім’я Анна, родом із Закарпатської області, вже понад півтора року проживає в столиці Чехії, Празі. Після роботи вчителькою в сільській школі вона планувала трохи підзаробити за кордоном, однак не думала, що залишиться жити там на постійній основі.

В ексклюзивному інтерв’ю для OBOZREVATEL Анна розповіла своє перше враження про країну і пояснила, чому ж усе-таки залишилася жити в Чехії. Також емігрантка зазначила плюси й мінуси чеського життя та істотні відмінності з Україною. Дівчина назвала ціни на продукти, оренду житла і зізналася, ким працюють емігранти і яка мінімальна зарплата в Чехії.

Про еміграцію в Чехію

Я родом із Закарпатської області, Іршавський район, село Ільниця. Переїхала з України, оскільки хотілося певних змін у житті. Я працювала в школі-інтернаті й на той момент моя зарплата вчителя становила 800 грн (05, ставки, 2015 р. – Ред.). Саме тоді подруга запропонувала спробувати поїхати на заробітки до Чехії.

Перша робота в Чехії була 28 днів на заводі, де ми чистили все від льоду в морозильній камері. У той же період також працювала помічницею офіціанта у готелі. На той час я отримала зарплату 12 тисяч крон (15 тисяч грн). Пізніше я поїхала працювати до Чехії на 3 місяці, а згодом і на пів року. Зараз я вже 1,5 року живу тут.

Звичайно, дуже хочу повернутися на батьківщину, кожен день про це думаю. В Україні всі рідні, друзі та близькі люди, які і тримають мене там.

Про українців у Чехії

Оскільки я дівчина з села, коли вперше приїхала до Чехії, мене вразило абсолютно все: їхня архітектура, транспорт, система і люди. За офіційними даними, українців у Чехії багато, а якщо брати неофіційну статистику, то їх ще більше. Сюди їдуть на заробітки, оскільки людям банально потрібні гроші. Найчастіше іноземці стикаються з такими проблемами як: знайти хороше житло, роботу і чесного роботодавця. Перш ніж їхати в іншу країну, треба вміти передусім постояти за себе. Крім того, потрібно знати рідну мову тієї країни, куди переїжджаєш.

Медицина в Чехії

Медичне страхування в Чехії потрібно всім, як емігрантам, так і місцевим жителям, оскільки, якщо щось станеться, вам з особистого гаманця потрібно буде платити великі гроші за лікування.

Страхування на одну людину коштує в місяць від 2 тисяч крон (2500 грн). До того ж, медичне страхування може компенсувати 60% вашої заробітної плати, якщо ви, наприклад, потрапляєте в лікарню і вам роблять операцію.

Про ситуацію з коронавірусом у місті

Я живу в Празі і, звичайно ж, коронавірус відбився на всіх жителях цього міста. Дуже багато людей втратило роботу і можливість для нормального існування (хтось має кредити, іпотеки, які потрібно своєчасно виплачувати). За цей період відкрилося дуже багато інтернет-магазинів і різного типу роботи в мережі, де люди можуть заробити хоч якусь копійку, незважаючи на національність. Також варто зауважити, що зараз уже все повертається на свої місця і потихеньку починають працювати готелі, магазини тощо.

Щеплення проти COVID-19 ще не ввели як обов’язкове в Чехії, поки воно більш добровільне. Чесно кажучи, вже переходить у добровільно-примусове, оскільки в ресторан, басейн, кіно ти зайти не можеш без вакцинації чи ПЛР-тесту. Крім того, держава виділяє безкоштовно щомісяця на кожну людину спеціально 2 ПЛР-тести і 3 звичайні, якщо ти не хочеш вакцинуватися.

Зарплата в Чехії

Мінімальна зарплата в Чехії 16 800 крон (21 600 грн). На зарплату не впливає те, що ти емігрант. Якщо маєш гарну освіту, знаєш мову, ти молодий і перспективний, виконуєш усе сумлінно і відданий своїй роботі, то зарплата буде така сама, як і в місцевих громадян.

Ціни на продукти харчування в Чехії

На продукти в середньому йде 1890 крон (2400 грн) на тиждень:

  • яйця 10 шт – 28,90 крон (37 грн);
  • хліб 1 шт – від 15 до 60 крон (від 20 до 77 грн);
  • молоко 1 л – 11, 90 крон (15 грн);
  • рослинне молоко – 59 крон (75 грн).

Про культуру й менталітет у Чехії

Народ живе тут так само, як в Україні: усі люблять веселитися, святкувати, їсти, пити алкоголь. На великі свята вони завжди збираються всією сім’єю, одне одному дарують подарунки. У Чехії, на мою думку, не вистачає справжньої атмосфери родинності. Так, в Україні, приходячи в гості, всі стають близькими одне з одним, відчувається тепло й затишок. А тут зовсім по-іншому.

Плюси й мінуси проживання в Чехії

Плюси:

  • вищий рівень життя, ніж в Україні;
  • великий доступ до всього;
  • є можливість добре провести час;
  • можна заробити хороші гроші;
  • є можливість розвиватися, рости, створювати бізнес.

Мінуси проживання в Чехії:

  • вдалині від рідних і дому;
  • якщо ти сам, то підтримки тут немає;
  • важко все робити самому: вчити мову, знайти гідного роботодавця;
  • виникає внутрішній страх, як буде далі, і чи варто взагалі пробувати працювати за кордоном.

Про транспорт у Чехії

Транспорт у Чехії дуже класний: тут є метро, ​​трамваї, автобуси. Крім того, є електронне табло, де щохвилини повідомляється про прибуття транспорту. Звичайний проїзд на місяць коштує 630 крон (809 грн). Проїзд на 30 хв – 30 крон (38 грн). Також вночі є маршрутні рейси, які курсують у різних напрямках у Празі.

Ціни на купівлю та оренду житла

Оренда житла в Празі недешева. Якщо ви шукаєте маленьку квартирку, то вартість починається від 12 тисяч крон (15 тисяч грн) за місяць. Двокімнатні або трикімнатні квартири вже коштують від 25 тисяч крон (32 тисяч грн).

Щодо купівлі житла, то маленький будиночок у Празі коштуватиме до 5-7 мільйонів крон. Купити просто землю-ділянку тут коштує 2 мільйони крон. Квартири – від 3,5 мільйона.

У Чехії є можливість взяти житло в іпотеку. Влада лояльно ставиться до родин, у яких працюють двоє людей. Якщо вони отримують хорошу зарплату, то робиться фінансовий підрахунок того, який ви маєте бюджет і скільки можете оплачувати. Тоді вам банк видає або гроші, або ж іпотеку на житло. Мінімальний термін виплати – 20 років.

Про роботу емігрантів у Чехії

Усі емігранти, які приїжджають до Чехії, починають працювати в звичайних професіях – прибиральницями, будівельниками, в канцелярії, куховарками. І вже згодом, коли ти вивчив мову і зрозумів життя в Чехії, з’являється бажання йти вперед і розвиватися. Це все залежить від твоїх старань, сили духу і бажання щось отримати в цьому житті.

Основна моя робота – асистент-менеджер у готелі. Але за період коронавірусу я ознайомилася ще з кількома професіями: працювала на складі, в бібліотеці, на паштетному заводі, працювала в канцеляріях, у цеху і у відділі, де паяють деталі для автомобілів.

Визначні пам’ятки Чехії

Передусім рекомендую для початку обійти всю Прагу. Тут немає куточка, де б не було добре і цікаво. На якій зупинці б не вийшли, ви знайдете завжди класну споруду, архітектуру, і місце, де можна добре провести час. Якщо говорити про Чехію загалом, варто побувати в Карлових Варах.

 ЗакарпатПост