Закарпатський зоолог пояснив, як відрізнити ядовиту змію від не ядовитої

Про це газеті ЯСНО розповів завідувач кафедри зоології УжНУ, справжній знавець змій Федір КУРТЯК

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Загалом на Закарпатті є 5 видів змій: полоз, мідянка, вуж звичайний, вуж водяний і лише один із них – гадюка є отруйним. На жаль, із нею часто плутають звичайного вужа. Як розрізнити? Є багато типових ознак вужів, про які необхідно знати.

По-перше, треба мати на увазі, що тіло у вужа поступово звужується до хвоста, тому сам хвіст у нього довгий. У гадюки ж навпаки валькувате веретеноподібне тіло, хвіст короткий, тіло товстіше, і звужується різко.

Тобто гадюка має практично однакову товщину, а до хвоста різко звужується. Тому тіло гадюки виглядає майже як обрубане. По-друге, вуж має інший колір шкіри. Гадюка переважно є сірою і на спині в неї є чорний зигзагоподібний візерунок. Але вона може бути і чорною, без візерунка. Такі бувають на Рахівщині.

На Березнянщині гадюки коричневого бурого кольору. Тобто забарвлення цих плазунів трохи варіює. Тому на нього покладатись особливо не варто. Крім того, водяний вуж може мати на спині плями, розташовані в шаховому порядку, які можуть здатися зигзагоподібним візерунком і ввести людину в оману.

Утім якщо роздивитися більш уважно, можна помітити, що малюнок складається з окремих цяток, а не з суцільного зигзага. По-третє, але це вже для найбільш уважних. У вужа зіниці — звичайні круглі, а у гадюки — вузькі і вертикальні.

По-четверте, варто придивитись до голови. У гадюки вона нагадує шестикутну, загострена, покрита дрібними щитками, добре відмежована від тіла і це помітно, а у вужа на голові великі щитки і сама голова майже овальна.

По-п’яте, на щоках у вужа є яскраво-жовті або оранжеві плями. Але у водяного вужа їх немає, тому іноді його плутають із гадюкою. По-шосте, водяні вужі живуть у водоймах, а звичайні можуть лазити по деревах. Тому якщо на дереві ви побачили плазуна – це не гадюка, а вуж.

Крім того, вужі можуть виростати до досить великих розмірів. А от гадюки сягають в довжину до 75 сантиметрів,  тобто вони менші. Взагалі гадюка майже ні на кого не схожа.  І не треба боятися від змій, першими вони ніколи не нападають», – наголосив зоолог

• Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076

• ЯСНО – газета №1 для життя!

ЗакарпатПост